Emlékezés

2023.08.24. 17:30

Az elesett katona nem lehet soha ellenség

Átadták a felújított II. világháborús szovjet katonai emlékművet Nagybajomban. Az egykori Szovjetunió négy mai országának képviselői helyeztek el koszorúkat, emlékezve arra a csaknem ezernégyszáz katonára, akik a harcokban életüket vesztették.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Hetvenkilenc évvel ezelőtt, 1944. december másodikán érték el a szovjet csapatok Kaposvárt, majd a Margit-vonalig nyomultak előre. Négy hónapig, 1945. március 28-áig folytak itt harcok.

– Jelentős veszteségek voltak mindkét oldalon, a zalai olajmezők védelme volt a legfontosabb feladata a magyar–német csapatoknak. A mai adatok szerint nem három-négyszáz, hanem közel kétezer elhunyt szovjet katona van eltemetve – mondta el Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. szenior ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az emlékművet 1945-ben hozták létre, 2023 év elején orosz támogatással elkezdődött a felújítás, amelyet Úr Tibor végzett el munkatársaival.

 

– Az emlékmű romos állapotban volt. Felújítottuk a tüzérágyúkat, valamint az összes szovjet katona neve márványlapokra került, egy hónap alatt végeztünk a munkálatokkal – mondta el Úr Tibor, a felújítást végző vállalat tulajdonosa. Az utat kétmillió forint értékben a Gazprom támogatásával a Somogy Temetkezési Kft. építette fel. Puskás Béla köszöntőjében kiemelte: a magyar nép tisztelettel temette el az elesetteket, napjainkban is a településeken gondozzák a kegyeleti parkokat. – A halott katona már nem ellenség, hazájuk védelmében áldozták fel életüket, örök mementóként emlékeztetik az élőket a háborúk értelmetlenségére – jegyezte meg Puskás Béla.

Garibian Tigran, Az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének követtanácsosa köszöntőjében elmondta, 1396 szovjet katona nyugszik méltó körülmények között a megújult emlékmű mellett. – Hálásak vagyunk azoknak a magyar barátainknak, akik azt mondják, hogy az elesett katona sohasem lehet ellenség, nagy tisztelettel viszonyulnak hozzájuk, méltó emléket állítva nekik – tette hozzá a követtanácsos. Kadar Ioann pravoszláv pap áldotta meg az emlékművet. Az ünnepség végén az orosz, belorusz, kazah, azerbajdzsáni delegáció tagjai koszorúkat és virágokat helyeztek el a megújult emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában