Árvízi helyzet

2023.08.10. 07:37

Elmarad a fesztivál, lezárták a kikötőt az áradó Dráva miatt

Hatodik napja árad a Dráva. Csütörtök reggel hét órakor 532 centiméteres vízállást mértek a barcsi vízmércénél.

Koszorus Rita

Fotó: Kovács Tibor

Ez 9 centiméteres emelkedés az elmúlt napihoz képest, így elmondható, hogy jóval szerényebb a mértéke, mint az előző napokban. Hiszen volt amikor arról írtunk, hogy 24 óra alatt 1 métert emelkedett a vízszint. 

Szentborbásnál is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, ott reggel 7 órakor 590 centimétert mértek, ami majd 30 centiméteres emelkedés az előző napi értékhez képest. 

Drávaszabolcson elöntötte a víz a kikötőt, amelyet ezért le is zárt az önkormányzat. Ott csütörtök reggel 7 órakor 558 centiméteren állt a Dráva. 

Barcson lakóházakat nem fenyeget az áradás, viszont a drávamenti nemzetközi halfőző versenyt lemondták a szervezők, amelyet a szabadstrandon tartottak volna. A Barcsi Turisztikai, Gasztronómiai és Kulturális Egyesület azt közölte közösségi oldalán, mivel a terület az ár levonulása után is várhatóan hetekig alkalmatlan lesz erre a célra, így az időpont megváltoztatása sem jelentett volna megoldást. 

Országszerte 540 kilométeren van árvízvédelmi készültség, 300 kilométeren harmadfokú, írta a híradó.hu. – Száznegyven ember dolgozik ebben a percben is, nagyon sok helyütt homokzsákkal emeltük meg a töltéseink magasságát. Több műtárgyat kellett bevédenünk, lakóházakat kellett megóvnunk, ezek a lakóházak főként ártérben lévő épületek – mondta az M1 Híradó stábjának Bencs Zoltán, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.  Az OVF szóvivője a Híradónk azt is elmondta: sok szakembert át kellett rendelni az ország több részéről, Szolnokról, Bajáról, Szegedről, hogy a Dráva mentén segítsenek, ugyanis a harmadfokú készültségnél a nap 24 órájában dolgoznak a vízügyi szakemberek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában