A legfontosabb ünnep

2023.08.29. 10:28

Mindenkinek ugyanazokat a törvényeket kell betartania

A magyarság legfontosabb ünnepei közé tartozik a keresztény állam megalapítása.

A Somogy Vármegyei Közgyűlés elnökségének – Biró Norbert elnök, Huszti Gábor és Szajcz Adrián alelnökök – közös közleménye Szent István-i örökségünkre emlékezve napjaink aktuális problémáira is felhívja a figyelmet. – Szent István utat és példát mutatott. Megmutatta miként kell hagyományainkat szem előtt tartva építkeznünk generációról generációra – közölték. – Az általa fölépített keresztény és független magyar állam évszázadokon át védelmet és otthont nyújtott a Szent Korona minden népének… Ma sokan elfelejtik vagy éppen megpróbálják relativizálni, hogy Szent István törvényeinek, csakúgy mint a maiaknak a tízparancsolat volt az alapja. Legyen valaki liberális, konzervatív, keresztény vagy ateista, ma is ezeket a törvényeket kell betartania. A kereszténység alapelvei közé tartozó szolidaritástól azonban fényévekre esik a globalizáció. Ma, amikor a szomszédunkban egy bizonytalan kimenetelű háború dúl, nem szíthatjuk tovább a tüzet, nem adhatunk fegyvert egyik harcoló félnek sem. A fegyverek nem a békét szolgálják, csak a konfliktust hosszabbítják meg sok-sok áldozattal, tönkretett családokkal. Nem lehet célja egyetlen józanul gondolkodó nemzetnek sem lángba borítani az egész kontinenst… 

Közös felelősségünk megőrizni Szent István emlékét, átadni gyermekeinknek, unokáinknak mindazt, amit jelentett a független magyar állam egykor, s amit jelent ma is. Közös felelősségünk, hogy addig meséljünk, emlékezzünk, és emlékeztessünk, amíg megtehetjük, és amíg van, aki meghallgatja. Közös felelősségünk, hogy gyermekeinknek igaz hittel, őszintén tanítsuk a múltat, értelmezzük a jelent, és reménnyel, hittel töltsük meg a jövőt. Hogy ne eltörölni akarják múltunkat, hanem a Szent István-i utat követve békében akarjanak dolgozni ezért a hazáért, és Somogyországért. 
Nemrég hazánkban járt a Szentatya. Fogadjuk meg Ferenc pápa intelmét: „Béke kell! Bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ!” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában