Túlműködés

2023.09.07. 11:30

Burjánzik a parlagfű, kínlódnak az allergiások

A nyárias meleggel visszatért szeptemberben a magas parlagfűpollen-koncentráció, s Somogy a legfertőzöttebb területek közé tartozik.

Góz Lilla

A vármegyei kormányhivatal idén már több mint nyolcszázezer forint bírságot szabott ki. – Légköbméterenként 30–100 pollen már allergiás tüneteket idéz elő az arra érzékenyeknél, az elkövetkezendő napokban pedig nagyon magas, köbméterenként 400–500 pollen koncentrációval kell számolni – mondta lapunknak Tóth István növényvédelmi szakmérnök. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint idén szeptember ötödikéig a Parlagfű Információs Rendszeren keresztül hetvenhat bejelentés érkezett, jellemzően belterületekről. A hivatal hatáskörébe tartozó külterületi földrészleteket érintően 17 bejelentés érkezett. A belterületi bejelentéseket az illetékes önkormányzat jegyzője vizsgálja, külterületek esetében a bejelentéstől számított öt napon belül ellenőrzik a területet. A lakossági bejelentések ellenőrzése során kilenc esetben nem igazolódott be a parlagfű-fertőzöttség, három esetben a tulajdonos elvégezte a terület megtisztítását, két esetben pedig védekezés elrendelésére volt szükség. Három eljárás még folyamatban van. A Földhivatali Főosztály idén június elseje óta 76 esetben, 85 helyrajzi számon mért be fertőzött területet mintegy 127,5 hektáron. 
Idén 66 esetben adtak ki köz­érdekű védekezést elrendelő határozatot, 75 hektárra. Szeptember 5-ig tíz bírságot szabott ki a hivatal 835 ezer forint értékben, míg a többi eljárás még folyamatban van. Tavaly egész évben összesen 61 közérdekű védekezést kellett elrendelni, s ez 86 hektárt érintett. 33 esetben szabtak ki bírságot 2,1 millió forint értékben. 

Fotó: Lang Róbert

Nagy a veszély 


Tóth István szerint a most mérhető extrém értékek különösen veszélyesek a fiatal szervezetre, akár egy életre szóló pollenallergiát okozhatnak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha valaki parlagfűvel fertőzött területeket lát akár iskolák, óvodák környezetében, szólítsa fel a tulajdonost, hogy a fertőző növényeket távolítsa el. Ha ez eredménytelen, a települési jegyzőt kell értesíteni, akinek kötelessége haladéktalanul eljárni. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában