Paleo

2023.09.08. 09:00

Darabokban érkezett egy moszaszaurusz Kaposvárra Ausztráliából, fotók

Moszaszaurusz koponyalenyomatának a másolatát újítják fel a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársai ezekben a hetekben.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A tárgyat Hangay György, magyar származású ausztrál író, képzőművész, muzeológus adományozta Ausztráliából és az állandó természettudományi kiállításon szeretnék majd bemutatni. Körtési Gábor, a Rippl-Rónai Múzeum preparátora lapunknak elmondta, a moszaszauruszok mintegy 70 millió évvel ezelőtt éltek, a kréta földtörténeti időszakban. – A koponyaméret alapján látható, hogy a tengeri őshüllő nagyjából 15 méter hosszúra nőtt meg, a súlya megközelítőleg 14–15 tonna volt – emelte ki Körtési Gábor. 
A könnyebb szállítás miatt a lenyomatot Ausztráliában szétdarabolták, ezért a kaposvári múzeum munkatársainak össze kell illesztenie a koponya elemeit. A hiányzó darabokat pótolják, javítják, alapozzák, lefestik, majd egy talapzatra helyezik, hogy könnyedén fel tudják tenni a kiállítóterem falára. Körtési Gábor hozzátette, ha mindennel jól haladnak, akkor egy hónap múlva készülnek majd el a nem mindennapi feladattal.
 

Fogas jószág lehetett...
Fotó: Lang Robert Kaposvar


Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában