Fotók

2023.09.17. 09:58

Határon át fut egymáshoz a két testvérváros

Harmincegyedik alkalommal rendezte meg a két testvérváros, a horvát Virovitica és Barcs a Határfutást. Száztizenöt lelkes futó vette fel a sportcipőt a nagy melegben.

Trancsik Zsanett Kármen

Fotó: TIBOR KOVACS

A Határfutás célja alapvetően a két testvérváros, Barcs és Virovitica (Verőce) közötti sportkapcsolat erősítése, illetve szeretnének a szervezők sportolási lehetőséget biztosítani a futást kedvelőknek. Maga a verseny hosszú éveken keresztül az Európai Mobilitási Program keretében zajlik, melynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. A szervezők szeretnének a programon belül maradni, többfajta mozgást és sportolási lehetőséget biztosítani, így például a futást, a kerékpározást, a gyaloglást, az ügyességi versenyeket. Ebben valamennyi oktatási intézmény nagyon aktívan részt vesz.

– A Határfutás a Dél-Dunántúl egyik jelentős rendezvénye többek között – kezdte Horváth Gábor sportreferens, a verseny főszervezője. – Nagyon sok verseny volt most, például Szigetváron, Pécsen, a környékünkön és így ütköztek a megméretések. A magyar létszám ilyen szempontból kevesebb volt a mi eseményünkön, de összességében a hosszútávon ötvennégyen, a rövidtávon pedig hatvanegyen indultak. Tavaly többen voltak, nagyobb volt az érdeklődés, de nem tudtak eljönni például Komlóról, Pécsről a többi verseny miatt. Érdekes dolog, hogy a barcsi középiskolában külföldi tanulók is vannak, s ők is bekapcsolódtak a rendezvényünkbe, így például volt olasz résztvevőnk is. Ilyen szempontból várható lesz a következő időszakban, hogy akár a barcsi eseményeken is egyre több külföldi diák vagy külföldi résztvevő is lesz, ez vonatkozik a futásunkra is, de akár a kerékpározásra is.

A hosszútávon, azaz a félmaratonon összesen 21,1 kilométert kellett teljesítenie a versenyzőknek, akik a barcsi fürdő előtt rajtoltak el pontban 14 órakor. A rövidtávon indulók 5,8 kilométert futottak, őket 13.30-kor vitte el egy busz Barcsról és a verőcei elkerülő útról indultak 14.30-kor. Mindkét táv a horvát NK sportegyesület pályáján ért célba. Mint mindig, idén is megvendégelték a versenyzőket finom ételekkel.

– Felváltva szoktunk futni, egyik évben Barcsról rajtolunk, a következő évben pedig itt van a cél, szeretjük ezt a váltógazdálkodást csinálni a sportban is – mondta Horváth Gábor. – Annyiban változott a rendezvény az előző évhez képest – és ez jelentős változás –, hogy nincs határellenőrzés, ilyen szempontból szabadközlekedés volt. Ez a szervezőknek egy nagy segítség, de a résztvevőknek is, nem kell leadni az útlevelet, megkeresni, aztán leellenőrizni, tehát egy kötetlenebb, gyorsabb áthaladást tudtunk biztosítani a határon is, ezáltal maga a verseny is gördülékenyebb volt. Azt el kell még mondanom, hogy a rendezvényünkön a Barcsi Szív Egyesület tagjai és hozzátartozók is kerékpárral kísérték a futókat, tehát ez egy összetett program volt.

Az előző évben nem volt túl kegyes az időjárás a szervezőkhöz és a futókhoz, ugyanis végig szakadó esőben és hidegben zajlott a megméretés.

– A futók szeretik a csapadékot, most nagyon meleg volt, ezért a rajtnál is raktunk ki vizeket, illetve a táv különböző részein is voltak frissítőpontok – emelte ki a sportreferens. – Hangsúlyoztuk a sportolóknak, hogy folyamatosan igyanak, ne csak akkor, amikor már elfáradtak, vagy amikor már kiszáradtak, nagyon kellett figyelni a hidratálásra.

Horváth Gábor hozzátette, jelen állás szerint terveznek futást jövőre is, valószínű lesznek módosítások, de magát a sportkapcsolatot szeretnék megtartani a két város között.

Kiss Katalin Vízvárról érkezett, s a Határfutáson idén már a tizenegyedik alkalommal indult el.

– Mindig ugyanúgy izgulok a rajt előtt, mintha az első versenyem lenne – hangsúlyozta Kiss Katalin. – A félmaratonon indultam, heti három edzéssel készültem, kétszer hét és egyszer tíz kilométert futottam. Egyébként hobbi szinten futok és zumbázni járok.

A barcsi Bátori Gyula másodszor indul a Határfutáson, s először a félmaratonon.

– Heti huszonegy kilométert futottam, úgy készültem erre a versenyre, nagyon tetszik egyébként a hangulata – mondta Bátori Gyula. – A viadal napján már voltam egy megméretésen Szigetváron, ott igaz, csak öt kilométert kellett futnom, de nagyon jól éreztem magamat. A Határfutás után sem állok meg, jövő héten Balatonszemesre is megyek versenyezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában