Tanácskozás

2023.09.27. 19:20

Már a bántalmazás látványa is veszélyezteti a csöppséget

A krízisközpontok és titkos menedékházak szakemberei tanácskoznak Gálosfán. A kétnapos rendezvényen az ország minden tájáról érkező résztvevők azon dolgoznak, hogy miként tudják még jobban segíteni az áldozatokat, a rendszer működését.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Túrával kezdődött a Gálosfa Jamboree kedden délután. A krízisközpontok és titkos menedékházak dolgozói megismerkedtek a somogyi településsel és környékével, majd este egy gondolatébresztő plenáris ülésen megbeszélték azokat a témákat, amelyeket négy szekcióban vitattak meg szerdán. A szakmai találkozót a Borostyánvirág Alapítvány és a Családokért és Közösségekért Alapítvány szervezte. 

– Húsz krízisközpont működik az országban, és azon dolgozunk közösen, hogy az intézménybe érkező, segítséget kérő személy a lehető legkomplexebb szolgáltatást tudja megkapni – mondta el Biró Dániel, a Borostyánvirág Anyaotthon vezetője, a szakmai találkozó főszervezője. Hozzátette: a krízisközpontok mellett titkos menedékházak is működnek országszerte. 
– Ezeknek százhúsz lakójuk lehet, valamennyi intézmény nagy kihasználtsággal működik – jegyezte meg Biró Dániel. Kiemelte: a szakmai tanácskozáson szó esett arról is, hogyan juttassák el az áldozatokat biztonságosan a menedékházakba. A gondozási idő is téma volt, az hogy rövidebb, pár hetes vagy hosszabb, több hónapos időkeretre van-e szükség inkább. 

– Ha csupán tanúja a konfliktusnak a bántalmazó közegből érkező gyerek, már veszélyeztetettnek minősítjük – jegyezte meg az anyaotthon vezetője. – Sajnos gyakori a verbális, a fizikai erőszak, a különböző szexuális visszaélés is. 

Biró Dániel kiemelte: a találkozón részt vevők többsége több mint egy évtizede segíti a bántalmazottakat. – Lelkileg nagyon megterhelő ez a fajta munka, és speciális attitűdöt igényel – tette hozzá Biró Dániel. – Ahhoz, hogy valaki jól és hosszú időn át végezhesse munkáját ezen a területen, rendkívül elhivatottnak kell lennie. 

– Fontosnak tartjuk, hogy a dolgozók tudjanak egymással találkozni, hiszen mindegyik intézménynek más az infrastruktúrája – emelte ki Kopf Katalin, a Nyugat-dunántúli Regionális Kríziskezelő Ambulancia vezetője. – Megpróbálunk egységesen segítséget nyújtani a kapcsolati erőszak ellen menekülő áldozatoknak. Idén a korábbinál is többen fordulnak segítségért a kríziskezelő hálózathoz. Az agresszió kialakulását mindig külső tényező befolyásolja, jellemzően anyagi, drog- vagy alkoholgondok – jegyezte meg a szakember. 

A megugró rezsiszámlák miatt is több most a segítségkérő 

A megugró rezsiszámlák és az élelmiszerárak emelkedése miatt egyre több a segítségre váró család. A Borostyánvirág Alapítvány csaknem három évtizede segít a bajba jutottaknak. Az anyaotthonban nagyon sok mindent megtanítanak gondozottjaiknak, például, hogy miként boldoguljanak a hétköznapokban, hogyan neveljék gyermeküket, és a konyhában is jártasságot szerezhetnek. Munkájukat sokszor civil szervezetek, magánszemélyek segítik. Ősszel egy zöldségkereskedő házaspár mindig sok finom zöldséggel, gyümölccsel lepi meg őket. A közelmúltban a kaposvári ételfutárok ruhaadományt vittek az anyaotthonnak, korábban pedig hétvégi borravalójukat ajánlották fel támogatásként. 
Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában