Sonline.hu videó

2023.09.13. 11:26

Minden áron kell a ponty a tóba

Őszi haltelepítésre készülnek a horgászegyesületek, csakhogy a magas, kilónként nettó 1600–1700 forint körüli pontyárak miatt a szokásosnál jóval visszafogottabban terveznek.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Séta István, a Gyertyánosi Horgász Egyesület titkára azt mondta, hogy ősszel nyolc mázsa háromnyaras pontyot telepítenek. Az idén összességében a tavalyihoz hasonló mennyiséget, közel 15 mázsa halat helyeznek ki, melynek nagy része saját nevelésű. 
 

Szeptember elején 890 kilogramm pontyot engedtünk a kisgyaláni tóba, az átlagsúlyuk 1,6 kiló volt 

– mondta Tormási István, a kisgyaláni Tógazda Horgászegyesület titkára.

 Éves ütemezési terv alapján zajlik a telepítés. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerre veszünk át 40–50 mázsa halat, hanem alkalmanként nagyjából 800–1000 kilót. A bevételhez igazodik a telepítés, célunk, hogy állandóan elegendő mennyiségű fogható méretű hal legyen a tavunkban. 

A következő hónapokban folytatják a munkát, tervek szerint novemberben 20–30 mázsa halat telepítenek. 
Tormási István szerint tervezést nehezíti, hogy tovább drágult a ponty. Tavaly nagyjából kilója nettó 1300–1400 forint körül alakult, 2023-ben ugyanez 1600–1700 forint. A titkár szerint manapság nem csak az egyesületek, a horgászok is egyre inkább megérzik a hobbijukhoz kapcsolódó áremelkedéseket. Kevesebbet áldozhatnak a szenvedélyükre; volt, aki eddig heti 2–3 alkalommal kereste fel a tópartot, most hetente egyszer. 

Tavaly 4300 forint volt a napijegy ára, az idén 5500 forint. Legfrissebb terveink szerint 2024-ben legfeljebb 10 százalékos emelést hajtunk végre. 

Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület titkára azt mondta: a haltelepítés kapcsán egész éves periódusban gondolkodnak. A két- és háromnyaras pontyon kívül egynyaras süllő beszerzését tervezik az ősszel, a munka jelenleg előkészítés alatt áll. A pályázati forráson kívül önerőből kívánják előteremteni az ehhez szükséges összeget, a háromnyaras ponty ára kilónként nagyjából nettó 1600 forint. Legutóbb szeptemberben öt mázsa pontyot helyeztek ki a Töröcskei-tóba, erre 840 ezer forintot fordítottak.

Egymást érik a horgászversenyek a somogyi tavakon

Júliusban 273 kiló halat fogtak a negyedik Somogyi Hírlap-KHC-Gyertyános Kupa horgászversenyen. A Deres Kupát az elmúlt vasárnap Töröcskén rendezték meg, két kategóriában 19 horgász vállalta a küzdelmet. Kozári Miklós nyerte az úszós kategóriát, féderben Marksz Pál végzett az élen. A résztvevők összesen 132 kiló halat fogtak, a legnagyobbat – egy 3,9 kilós amurt – Balogh Szilveszter emelte ki. A megyei féderbajnokságnak hétvégén a Deseda biztosított helyszínt, 14 résztvevő bizonyította felkészültségét, s az összefogás 82 kiló volt. Virgoncz Zoltán győzött, a dobogón őt követte Tóth József és Zádori Péter
A kisgyaláni horgásztavon szerda délben kezdődik a 96 órás őszi harcsafogó horgásztalálkozó, melyre 24, egyenként kéttagú csapat nevezett. A mezőnyben egy szlovén induló is részt vesz, visszatérő vendégnek számít. Tormási István szerint izgalmas versenyre van kilátás, szeptemberben az egyik horgász 62 kilós harcsát fogott. S bojlisok sem panaszkodhatnak, több 15–16 kilós ponty akadt horogra. 

Videó ajánló: 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában