nyílt nap

2023.10.12. 06:51

Lótól drónig tart az oktatás a mezőgazdasági szakképzőben

Nyílt napot tartottak szerdán a kaposvári MATE Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképzőiskolában, a sportpályán drón-bemutató várta a pályaválasztás előtt álló diákokat, ezután a lovardát és a szarvasmarha-telepet keresték fel, a programot sajtkóstolás is kiegészítette. A vártnál jóval nagyobb volt az érdeklődés, több mint 150-en látogattak el az iskolába, amelynek 425 diákja van..

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Időt és energiát kell fordítani az iskolaválasztásra, a kaposvári mezőgazdasági technikumban sok fajta  lehetőséget biztosítanak – mondta Panka István, aki családjával érkezett a rendezvényre. – Szerintem az egyik leglényegesebb, hogy versenyképes szakmát találjanak a gyerekek. Órákat eltölthetünk, annyi a program: a drón-bemutató után  a lovarda felé vesszük az irányt. 

Nagylányuk, Panka Csenge lovagol, így elsősorban a lovasképzéssel kapcsolatos tudnivalók foglalkoztatták. Édesanyja, Panka Istvánné szerint fontos, hogy a kamaszok olyan középiskolába jelentkezzenek, ahol azokat a tantárgyakat tanulják, ami igazán leköti őket és ha végeznek, akkor szívvel-lélekkel dolgozhatnak. Fábián Zsolt Baranyából utazott családjával a nyílt napra, a legfrissebb továbbtanulási információkat hasznosnak tartotta. A  13 éves leánya a lovas oktatásról szeretett volna minél többet megtudni. Princz Zoltán, a MATE Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképzőiskola igazgatója azt mondta: bár hosszú ideje minden ősszel megrendezik a nyílt napot,  a mostanit különösen nagy érdeklődés övezte. A somogyi, tolnai és baranyai diákok és szülőkön kívül Miskolcról is jött egy asszony a leányával, ők kifejezetten a lovászképzés miatt vettek részt a programon. 

–  A rendezvényünkre látogató fiatalok a 2024-2025-ös tanévben kezdik el a tanulmányukat, s tervek szerint a lovászképzés tovább bővül – mondta. – A hagyományos gazda és mezőgazdasági technikus oktatáson kívül sokaknak vonzó az okleveles mezőgazdasági technikus terület. Több fajta képzési út közül választhatnak a tanulóink: van, aki két szakmát szerez, más leérettségizhet és a Magyar Agrár- és Élettudomány Egyetem kaposvári campusán diplomázhat. Ez azt jelenti, hogy a diákok 14-től egészen 24 éves korukig helyben tanulhatnak és piacképes, azonnali elhelyezkedést biztosító képesítést szerezhetnek. 

Sajtkóstoló és gépbemutató is kiegészítette a rendezvényt, a látogatók egy 270 kilós óriástököt láthattak, amit Keresztes Martin termesztett. Az aulában őstermelők pakolták ki portékáikat, savanyúságot, zöldségkrémet és nagydobosi sütőtököt éppúgy kínáltak, mint szörpöt. 

Fotó: Lang Róbert

Sportpályán a kamaszok

–  Két drónt hoztunk el, melyek 30 méter magasra emelkedtek – mondta Máthé Gergő, aki bemutatóra hívta az ifjakat. – Ez a technika rohamosan fejlődik, a mezőgazdasági cégek egyre hatékonyabban használják ki a legújabb műszaki lehetőségeket, a befektetés megéri.

Több fiatal kihasználta a kínálkozó alkalmat és megpróbálkozott a drónirányítással. A nyílt nap egyik résztvevője, a ságvári Krista Zoltán őstermelő negyedszer állított ki és azt mondta: érezhetően többen jöttek, mint a korábbi években. 

– Bizakodásra ad okot, hogy a mezőgazdaságban lesz utánpótlás, a növénytermesztésben éppúgy, mint az állattenyésztésben – hangsúlyozta. 

Fotó: Lang Róbert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában