Ünnep

2023.10.23. 19:55

A nép akarata volt az 1956-os forradalom és szabadságharc

Kaposváron ünnepélyes zászlófelonvással vette kezdetét az október 23-ai megemlékezés, megyeszerte ünnepi műsorokkal, koszorúzással emlékeztek 1956. hőseire.

Koszorus Rita

Ünnepélyes zászlófelvonást követően az ünneplők a Nagy Imre térre vonultak át, ahol Sarkadi Kiss János rendezésében ünnepi műsort tekintettek meg. 
Ezt követően M. Kiss Sándor történész professor emeritus idézte fel a 67 évvel ezelőtti eseményeket. – Az is egy szép őszi nap volt, amikor fiatalok kart-karba öltve vonultak Budapest utcáin, egy évtizede nem volt arra lehetőségük, hogy kinyilvánítsák véleményüket. Két mondat emelkedett ki a skandáltak közül: ruszkik haza és vesszen az ÁVH! – mondta M. Kiss Sándor. Nemzeti függetlenséget és demokráciát követeltek a tüntetők, a tömeg pedig egyre csak sokasodott a gyárakból hazatérő munkásokkal, vagyis a főváros lakossága kitódult az utcákra. 


Felidézte, mi vezetett 1945-től odáig, hogy kitörjön a forradalom. Elmondta, hogy az internálás és a kitelepítések következtében már az első évben meghaladta az internáltak száma a 30 ezret. A rendőrség 40 ezer besúgót foglalkoztatott Kádár János belügyminisztersége alatt. 1945. és 53. között 700 ezer ember ellen indított a kommunista hatalom valamilyen eljárást, ami minden harmadik családot jelentette. – Sajátos egység alakult ki az országban: a magyar társadalomnak volt egy közös ellensége; a Rákosi-féle bolsevik diktatúra, fogalmazott M. Kiss Sándor. Reménysugár volt Nagy Imre, akinek nevéhez fűződik a törvénytelen bebörtönzések feloldása, a kitelepítések megszüntetése és hatálytalanítása. Intézkedései és tervei szembementek a Gerő-Rákosi kultusszal, ezért 1955. áprilisában tisztségétől megfosztották és a pártból kizárták, amellyel felszámolták az első magyar reformkísérletet is. Ám miniszterelnöksége alatt született meg az a mozgalom, mely az 1956-os forradalom és szabadságharchoz vezetett. 
– Kérem ne feledjék, 1956. egy szocialista reformkísérlet volt, de a nép akaratából egy olyan szabadságharccá vált, aminek értékeit kötelességünk megőrizni, tette hozzá. 
Az emlékbeszédet követően elhelyezték a megemlékezés virágait Nagy Imre szobránál. Ezután az ünneplők a Berzsenyi Parkhoz vonultak át. Ahol a Szabadság Angyala szobornál folytatódott a rendezvény, itt a MATE Rippl-Rónai Intézet 2. évfolyamos hallgatói adtak műsort Fándly Csaba rendezésében. Ezután virágokat helyeztek el a megemlékezők a szobornál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában