Fotók!

2023.10.09. 13:55

Megtanulnak lőni, robbantani a lövész zászlóalj leendő katonái

A Magyar Honvédség legújabb alakulatához, a Klapka György 1. Páncélosdandár második lövészzászlóaljához csatlakozhatnak azok a fiatalok és idősebbek, akik hétfőn kötöttek szerződést a honvédséggel a kaposvári laktanyában. A mintegy ötven újonc több hetes alapkiképzésen vesz majd részt, ahol megtanulnak lőni, gránátot dobni, robbantani és a terepen tájékozódni.

Marosi Gábor

Egy rövid tájékoztatással és aláírással indult el a katonai „karrierje” azoknak, akik megjelentek a kaposvári laktanyában hétfőn reggel. Kátai Róbert, az 5. Területvédelmi Ezred, ezredparancsnok-helyettese az újoncoknak elmondta, olyan alapkészségeket tanulnak meg a kiképzés során, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a szakkiképzések során Kaposváron lövészkatonaként teljesíthessék a szolgálatukat.

– Össze fognak kovácsolódni és egy csapattá válnak majd – mondta Kátai Róbert. – Ehhez nagyon sok türelemre lesz szükségük, a másiknak a tiszteletére és elfogadására. Együtt kell mozdulniuk mindenhova. Körlettársaikat el kell tudják viselni. Az emberi tisztelet talán a legfontosabb, amire szeretném felhívni a figyelmüket, és a kitartás. Ha már csapattá válnak és valaki úgy érzi, nem megy tovább, elfáradt, kimerült, akkor kérem a többieket arra, hogy legyenek kedvesek odaállni mellé, belekarolni. Higgyék el, együtt képesek lesznek végrehajtani – emelte ki Kátai Róbert.

Herczog Gergely, az 1. Páncélosdandár második zászlóaljának parancsnoka elmondta, szeptember elsejével alakult meg a honvédség legújabb zászlóalja Kaposváron, mely alárendeltség szerint a tatai páncélosdandárhoz tartozik. – Fontos elmondani, hogy ezek a fiatalok, akik ma megjelentek kifejezetten a lövész zászlóalj emberei lesznek a jövőben, miután elvégzik az alapkiképzést – hangsúlyozta Herczog Gergely.

A képzésre nemcsak Somogyból, hanem más vármegyéből is jelentkeztek. Illés Zsolt Kaposszekcsőről érkezett. Érdeklődésünkre elmondta, korábban személy-  és vagyonőrként dolgozott, de azt érezte váltania kellene. Hozzátette, miután végzett szeretne maradni a honvédség kötelekében, és ha lehet, akkor tovább is tanulna. A balatonszárszói Kristóf Lilla elárulta, hogy jogi asszisztensként végzett Pécsen és szeretne doktori iskolába is jelentkezni. Ha elvégzi a képzést és katona lesz, akkor azzal plusz 40 pontot szerezhet a felvételin. A kiképzések a kaposvári laktanyában, a sántosi lőtéren lesznek, és Nagykanizsa mellett Sormáson a gyakorlótéren is tudnak harcászati foglalkozásokat tartani az újoncoknak.

Harcképes hadsereget építenek 

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője is köszöntette a jelentkezőket. Beszédében elmondta, egy olyan honvédségben kezdhetik meg a szolgálatukat, mely hosszú ideje nem látott megújuláson megy keresztül, és évről évre erősebb lesz. 

– A honvédség egyszerre újul meg emberi és szakmai minőségében, kultúrájában és felszerelésében – emelte ki a politikus. – Már jóval a háború kitörése előtt döntöttünk arról, hogy fejlesztjük a haderőt. Felállítunk egy olyan honvédséget, mely képes megvédeni hazánkat. 2017-től kezdődően komoly építkezés indult meg. Egy olyan haderőt építünk, mely képes a magyar emberek biztonságát száz százalékban garantálni önállóan és a NATO keretein belül is. Egy harcképes, elszánt, komoly hadsereget építünk, amivel számolni kell majd ebben a régióban – hangsúlyozta Gelencsér Attila.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában