Bevonultak az önkéntesek

2023.05.15. 19:49

Angyalbőrbe bújt az ápolónő és a mérnök

Három vármegyéből, Somogyból Baranyából és Zalából 14 önkéntes tartalékos vonult be hétfőn a kaposvári 5. Területvédelmi Ezredhez. Alaki gyakorlat, tereptan, lövészet, egészségügyi ellátás és kutatás-mentés – ez is kiegészíti az összesen nyolchetes alapkiképzést.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Az idei ötödik bevonuláson a regisztráció és adat­egyeztetés után a következő nyolc hétről kaptak tájékoztatót a bevonulók. A nagyteremben később mindenkinek kipakolva mutatták meg a felszerelését. 
Kátai Róbert alezredes, a Magyar Honvédség a kaposvári 5. Területvédelmi Ezred ezredparancsnok-helyettese elmondta: a legfontosabb, hogy vannak olyan emberek, akikben megfogalmazódik az érzés, az elkötelezettség, hogy hazájukat szolgálják. S a honvédség mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelentkezők megkapják azt a szükséges tudást, ami ahhoz kell, hogy valóban képesek legyenek megvédeni a hazájukat. 

– Az alapkiképzés rendkívül szerteágazó – emelte ki Kátai Róbert ezredparancsnok-helyettes. – A résztvevők megtanulnak lőni, kézigránátot dobni, együtt mozogni a terepen kettesével, illetve rajkötelékben, továbbá az ön- és kölcsönös segítségnyújtást. S azt is megtanulják, hogy együtt kell mozdulni, tevékenykedni, csapatban kell játszani. Ez a legfontosabb, hiszen egy ember mindig sokkal gyengébb, mint egy csapat. 

A tartalékosoknak és a leendő hivatásos szerződéses állománynak nyolc hétből áll az egységes alapkiképzési program. Az első öt hét a klasszikus alapkiképzés, s ezután jön az egy hét adminisztrációs időszak, amikor a szükséges orvosi vizsgálatokat végzik el a katonáknak, s a program két hét lövészalapozó felkészítéssel folytatódik. A somogyiakon kívül Baranyából és Zalából is érkeztek hétfőn Kaposvárra, ezúttal közülük egy nő indította el jelentkezésével a kiképzést. 

A 33 éves Hegedűs Lilla korábban ápolói végzettséget szerzett, s már régebb óta vonzódik a katonai hivatáshoz. Most a fő célja, hogy a lehető legjobban elvégezze a kiképzést, s felkészült a fizikai kihívásokra is. A fiatal nőt a szerződéses katonai szolgálat érdekli, ami hosszú távú megoldást jelenthet. Perusza Csaba mérnökinformatikus diplomát szerzett, s a 35 éves férfi úgy érzi, hogy a honvédség sok területen lehetőséget biztosít az elhelyezkedésre. 
– Az informatika ugyanis mindenhol jelen van. Kíváncsi voltam, érdekelt a katonaság, ezért jelentkeztem. Minden bizonnyal sok újdonsággal találkozunk majd a kiképzés során, így lövészettel is foglalkozunk majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában