Tíz éve az örökkévalóságnak

2023.10.01. 19:46

Évszázadok ölelkeznek össze az egyháztörténet színes oldalain

Az egyik a nyugalmazott kaposvári főpásztort, Balás Bélát ábrázolja, a másik pedig utódját: Varga László atyát. A puritán irodában a falról II. János Pál pápa, az íróasztalról Ferenc pápa mosolyog ránk. Horváth Antalnénál, a Kaposvári Egyházmegye levéltári munkatársánál jártunk.

Lőrincz Sándor

Horváth Antalné tíz éve került a püspökségre, s folyamatosan tanult bele a szakmába, mivel korábban más területeken dolgozott. Többek között a Tungsramnál, valamint a munkaügyi központban, ahol hosszú évek után megszűnt a munkaviszonya. Örült a még Balás püspök idején történt, éppen kapóra jött megkeresésnek. Vonzó kihívásnak tekintette leendő feladatát, melyet elődje, Kulcsár Ferencné adott át, aki a Veszprémi Egyházmegye Levéltára működése szerint kezelte a Kaposvári Püspökség Levéltárát. 

– Egy idő után már nem mozogtam idegenül a polcok, a levéltári anyagok között – mesélte Vali, s már ismertette is, mi tartozik a levéltári fondjegyzékbe. 
– Az egyes szám alatt a püspökség iratait gyűjtjük, a kettes alatt a gazdasági iratokat, a hármas alatt a magánhagyatékokat, a négyes alatt anyakönyveket, az ötös levéltári gyűjteményt, köztük aprónyomtatványokat, CD-ket, körleveleket jelöl, míg a hatos szám alatt a plébániák iratait találjuk. Köztük többek között Gölle, Kaposfüred és Kercseliget Historia Domusait 1771-től – sorolta. 
Felcsillan a szemem a magánhagyatékok hallatán. Megtudom: Major Kálmán atyának és a néhai kaposfüredi plébánosnak, Zalai Ferenc atyának is van itt egy-egy doboza, de a legszámottevőbb Balás Béla, vagyis Beton püspök atya hagyatéka, amelyet még korábban, illetve a zselickislaki szeretetotthonba való beköltözésekor adott át. E huszonkilenc doboz háromméternyi helyet foglal el a polcokon. 
S hogy mi mindent rejtenek e savmentes archiváló levéltári dobozok? Beton püspök személyes dolgait. Leveleket, iratokat, okleveleket, ajándéktárgyakat, fényképalbumokat, de itt vannak azok a Nemzetbiztonsági Hivataltól kikért megfigyelési jegyzőkönyvek is, amelyekből kiderül: ki, s mikor volt ráállítva a fiatal, karizmatikus papra, és milyen jelentések születtek az eget a földhöz közelítő, „rendforgató”, ezért a társadalomra, főleg a fiatalokra felettébb veszélyes egyházi személyről… 

Megilletődve veszem kezembe a II. János Pál pápa által 30 éve aláírt, latin nyelvű oklevelet, melyben a szentatya kaposvári püspökké nevezi ki Balás Bélát. Horváth Antalné elárulja: Beton atya azt kérte: hagyatékát csak halála után dolgozzák fel. 

Mint megtudtam, a püspöki irodaigazgató, Tomanek Péter atya kezdeményezésére 2021 óta „nagyüzemben” zajlik az eddig 25 plébániáról begyűjtött anyakönyvek digitalizálása. A Kalocsai Egyházmegye Levéltárának munkatársaitól kaptak segítséget a munkához, amely által könnyen kutathatóvá válik az anyag, ám kutatni csak az 50 évesnél idősebb anyagok között lehet. A hagyományosan kézzel, általában kalligrafikus betűkkel írt papi bejegyzések között búvárkodni azonban nem csak érdekfeszítő tevékenység; a felfedezés öröme mellé esztétikai élmény is társul. 
– Megható, hogy a saját családom után is kutathatok – jegyzi meg Vali. – Megtudtam például, hogy apai dédapám nem a horvátországi Nagybarnán, hanem itt, Somogyban, Berzencén született. Az is kiderült, hogy a család a jobb szántóföldek reményében települt át akkoriban Nagybarnára, ám a trianoni békediktátum keresztülhúzta számításaikat. Fény derült arra is, hogy nagyapám tüdőembóliában halt meg. 

A püspöki levéltár munkatársa az örökkévalóságnak dolgozik. Átmenti, feldolgozza mindazt, ami menthető, hogy az utókor előtt valóban nyitott könyv legyen a helyi egyháztörténet. Évszázadok ölelkeznek össze az iratokban; egy-egy anyakönyvi bejegyzés emberi sorsokat, Isten által szűkre vagy tágabbra szabott életeket takar. Vali hálás, hogy itt dolgozhat, és vallja: semmi máshoz nem hasonlítható élmény a múlt nyomába eredni. Igaz, amikor becsukja maga mögött a levéltár ajtaját, nem túl könnyű a múltból átlépni-átlényegülni a jelenbe. Sokáig hatása alatt van az aznap megszerzett információknak, melyeket nem lehet egyik pillanatról a másikra levetni, mint ahogy a színész teszi előadás végén, amikor megválik jelmezétől. Azon is sokat töpreng, milyen hasznos (lehet) az utókornak, hogy munkája nyomán még több feltárul a múltból, hiszen sokan nem tudják, honnan érkeznek, milyen családba születtek, s milyen mélyre nyúlnak a gyökereik. Akadnak, akik kíváncsiak őseikre, és belevágnak a családfakutatásba, ám sokaknak közömbös, honnan jöttek, merre tartanak… 

Horváth Antalnét arról is kérdeztem, milyen gyakran fordul meg kutató a levéltárban, és kérnek-e információkat e-mailben, levélben, telefonon. Azt felelte, erre is, arra is van példa. Úgy érzékeli: az utóbbi időben mintha nagyobb érdeklődés kísérné az anyakönyvekben fellelhető adatokat, információkat, melyek elengedhetetlenek a családfakutatáshoz. 

Ha nem tud segíteni, elérhetőséget ad

Horváth Antalné elmondta: van egy állandó kutatójuk, aki rendre felkeresi őket. A miklósfai kötődésű Tóthné Kantó Katalin helytörténész, művelődésszervező, aki megszállott lokálpatriótaként kedves települése, az egyidőben Somogyhoz tartozó Somogyszentmiklós történetén dolgozik. Ez a második könyve lesz; korábban a történeti közösségeket vette nagyító alá falujában. 
Vali a személyes segítségnyújtás mellett gyakran válaszol levelekre, és a telefonos érdeklődések kapcsán információk nyomába ered. Nem tud minden alkalommal segíteni, de akkor megadja annak az elérhetőségét, aki vélhetően az információ birtokában van. 
 

Párbeszédben 
Horváth Antalné nem bánta meg, hogy „átnyergelt”, és hiszi: Isten terve benne van abban, hogy itt dolgozhat. A háromunokás nagymama azt mondta: a Teremtővel mindig közvetlen kapcsolatban volt, hűsége nem kopott az évtizedek alatt. E szüntelen égi-földi párbeszéd életének legnehezebb periódusain vezette át. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában