Sebesség

2023.10.14. 15:33

Hét perc alatt megtehető ötven kilométer az új homokszentgyörgyi úton

Mindössze hét percre rövidíti le a két falu közötti 50 kilométeres kerülőt az a felújított út, amit szombaton adtak át Homokszentgyörgy és Csokonyavisonta között. Az összeköttetésnek óriási a jelentősége, mert kinyitja a dél-somogyi térséget.

Kovács Gábor László

– Kerékpárral járható – jelentette ki az útról a csokonyavisontai Rüll György, aki biciklivel érkezett az útátadóra. – A nejemmel túrázni, sportolni bringázunk majd erre. 

Egy hatalmas magyar zászlóval feldíszített 30 éves Simson motorkerékpár robogott az új úton.

– Régóta várjuk az új utat, és kielégítő az eredmény – mondta a motoros, a 77 éves Kálmán István. – Meglesz a két falu közötti összeköttetés, mert vannak barátok, ismerősök. Pécs felé erre közelebb. A futball is összeköt bennünket, könnyen tudok majd meccsre menni Homokszentgyörgyre. 

 

Az új útvonal sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy máris felfedezték a csomaghordó cégeknek dolgozó futárok.   

– Eddig mintegy 50 kilométeres kerülővel tudtam átjárni a hívekhez – említette meg Oláh Lajos csokonyavisontai református lelkész, aki megáldotta az új utat. 

Oly közel, és oly távol volt egymástól eddig a két falu, hangzott el az útavatón. Mariettapusztáig aszfaltos út vezet, onnan kellett a maradék 3317 méter hosszú útszakaszt járhatóvá tenni a megfelelő technológiával. Az útfelújítás 247 millió forintból valósult meg, mert a kivitelező segítségével több tízmillió forinttal sikerült csökkenteni az eredeti költségeket. A magyar állam és az Európai Unió 236 millió forintos támogatást adott, ez 96 százalékos támogatást jelentett. A 246 millió forintos költséghez a fennmaradó részt önerőből tette hozzá a két önkormányzat konzorciumban.  

– A két település összesen 17 millió forintot adott össze, vagyis a saját költségvetésünkből is áldoztunk – mondta Czinke János, Homokszentgyörgy polgármestere. – Az út magáncélra és mezőgazdasági célra egyaránt használható, és a két önkormányzatnak jövőbeni kötelezettsége lesz a fenntartása és karbantartása.     

– Az hogy ez az álom teljesült, abban komoly munka van, és büszkék lehetünk rá – mondta Harasztia Attila, Csokonyavisonta polgármestere, aki felidézte, hogy mindkét képviselő-testületben vita folyt arról, hogy bele merjenek-e vágni a beruházásba. – Az első tervek még 2016-ben születtek, és eddig kellett várni a megvalósításra, de ez az út iskolapéldája lett annak, hogyan kell stratégiai módon fejleszteni.  

 

A vidékfejlesztés sikere az utakon is múlik 

Ritka az ilyen volumenű beruházás két falu között, hangzott el az útátadón. A most felavatott útszakaszt sem a grófi, sem a téesz időkben nem sikerült megépíteni, de napjainkban megvalósult a vidékfejlesztési programban. Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kitért arra, hogy az összekapcsolódás viszi előre a világot, és nem a széthúzás, erre adott példát a két somogyi falu. Új területfejlesztési törvény előtt állunk, amely kiemelt szerepet biztosít a Dél-Dunántúlnak, mondta köszöntőjében Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Önkormányzat elnöke. A Navracsics Tibor vezette tárca új lehetőségeket teremt a térségünknek. Az új területfejlesztési koncepcióban az utak a legfontosabbak az érkező befektetésekhez, mert a jobb megközelíthetőség gyakorlati segítséget nyújt a vállalkozásoknak.

       

      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában