Leszámolnak a betolakodóval

2023.10.23. 17:30

Magyar fejlesztésű rendszerrel küzdhetünk az ázsiai lódarázs ellen

Kaposvári és somogyi szakemberek is részt vettek annak az egyedülálló rádiótelemetriás rendszernek kialakításában amellyel lassíthatják az ázsiai lódarázs terjedését hazánkban.

Koszorus Rita

Augusztusban fedezték fel az első egyedeket Mosonmagyaróvár környékén, amely az agrárszakma és a nagyközönség aggodalmát is felkeltette. Az invazív fajnak számító ízelt lábú ugyanis roppant kártékony, hiszen a mézelő méheket tekinti táplálékának, ezzel pedig komoly károkat okoz a gyümölcstermesztésben, szőlészetben is, s természetesen a méhészeknek.

Forrás: MATE.hu

A MATE Genetikai és Biotechnológiai Intézetéhez tartozó Festetics Bioinnovációs Csoport méhészeti kutatói a hírt követően azonnal megkezdték a fajjal kapcsolatos vizsgálatokat.

– E faj esetében a tudományos konszenzus a fészek eltávolításának szükségességét emeli ki, melynek egyik leghatékonyabb módja a szociális rovarok esetén először 2018-ban alkalmazott rádiótelemetria. Ezzel a módszerrel találták meg az első magyarországi fészket az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által megbízott holland és belga darázsbefogásra szakosodott vállalkozók. A helyszínen jelen voltak a megbízó egyesületi vezetők és helyi méhészek is, akik a fészek eltávolításának járulékos munkáit szervezték, áll a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közleményében.

Ezzel egyidőben a MATE szakértői és méhész önkéntesek is keresték a fészket, amelyet a holland-belga cég rendszerétől teljesen függetlenül, mintegy másfél órával később sikerült is megtalálniuk egy YUPITERU MVT-7100 rádiószkennerrel, saját készítésű antennával és a darázsra szerelt Dessau 260 mg-os adóval. – Mindez azt bizonyítja, hogy a hazai rádiótelemetriás rendszert sikerült a nulláról egy hónap alatt felépíteni a magyar szakembereknek, azaz innentől kezdve három független rendszer is rendelkezésre áll a további lehetséges fészkek kereséséhez és a faj terjedésének lassításához, közölte az intézmény.

Mivel a fészek felkutatásának és eltávolításának jelenleg alternatívája nincs, a cél továbbra is az, hogy a rádiótelemetriás technológiát minél olcsóbban rendelkezésre bocsáthassuk, a technológiába betanulást pedig segíthessük. Ennek elsődleges célterülete a méhészet, másodlagos pedig a szőlészet és gyümölcstermesztés, mivel az ázsiai lódarázs észlelésének ők a kulcsfontosságú szereplői” – hangsúlyozza Dr. Kolics Balázs, MATE Genetikai és Biotechnológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

Közel harmincan dolgoztak együtt. 
Forrás: MATE.hu

A MATE Kaposvári Campus részéről Sipos Tamás vett részt a kutatásban, a rádiótechnológia területén pedig a nagyatádi Hosszú József szakember végzett hatékony munkát a csaknem 30 szakember együttműködésével elvégzett munka során. A terepi munkákat 18 önkéntes is segítette, vármegyénkből a somogyszobi Berta Antal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában