Fontos az állatok egészsége

2023.10.01. 11:59

Rókacsoki potyog az égből, megkezdték a veszettség elleni immunizálást

Megkezdődött a rókák veszettség elleni őszi immunizálása szombaton hazánk déli és keleti vármegyéiben. Idén is egy somogyi vállalat teríti a csalétket kisrepülőről.

Góz Lilla

Kaposújlakon rakták be a veszettség elleni csalétkeket a repülőgépbe.

Fotó: Lang Róbert

A vakcinát tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki az érintett vármegyékbe. A sűrűn beépített és lakott övezetekben nem vakcináznak. Szemző Ernő, a Kapos Airport Kft. ügyvezetője elmondta: repülőgépeikbe száztizenötezer csalétket raktak be Kaposújlakon. Szombaton szálltak fel Jakabszállásról, majd a következő napokban Nyíregyházáról szórják a rókacsokit. – 1996 óta végezzük a rókák immunizálását – tette hozzá Szemző Ernő. – 150 méter magasból szórjuk ki a csalétket kizárólag a lakatlan területen. Az utak, vasúti sínek és a lakott területek felett csak átrepülünk. Ha az időjárás engedi, akkor 4–5 nap alatt végzünk. 
A vakcinázási kampány idejére ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el, a külterületeken kirándulók figyelmét pedig plakátokkal hívják fel a rókavakcinázással kapcsolatos tudnivalókra. 
Az immunizálási program eredményességét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával méri. Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a rókák több mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. A veszettség a keleti szomszédainknál Ukrajnában és Romániában máig rendszeresen előfordul, de a közelmúltban Szlovákia keleti részén is több helyen megjelent. 

Egy év alatt hét veszett állatot találtak a határ mellett 

Magyarországon 2022 szeptembere óta hat veszett rókát és egy kóbor kutyát találtak. Az esetek mindegyike Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított tíz kilométeres körzeten belül. A betegséget vélhetően természetes úton hurcolta be a vadállomány Ukrajna felől. A veszettség legfőbb terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya körülbelül ötvenkilencezer egyedből áll. A veszettség nemcsak a vadon élő és a házi emlősökre, hanem az emberi egészségre is veszélyes. A kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában