Fejlesztés

2023.10.26. 18:14

Több, mint másfél milliárdos fejlesztés a kaposmenti településeken

Csaknem másfél milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással tovább korszerűsítette a hulladékgazdálkodási infrastruktúráját a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. A csütörtöki projektzárón elhangzott: Igalban és Somogyjádon hulladékudvart alakítottak ki, valamint számos eszköz-és gép beszerzése is megvalósult.

Góz Lilla

– A kaposmenti települések felismerték, hogy csak összefogással valósulhat meg a hulladékok kezelése, újrahasznosítása, emiatt közösen pályáztak – mondta el Karsai József, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás alelnöke. Hozzátette: 2015-ben komplex hulladékkezelő telep épült Kaposváron, majd ennek folytatásaként sikerült az uniós pályázat segítségével Igalban és Somogyjádon hulladékudvarok épülhettek. – A 117 települést érint projekthez szemléletformálás is társult, próbáljuk a szelektív gyűjtésre rávenni a lakosokat, azt látom, hogy egyre többen tesznek így, de még van lemaradás, találni az udvarokon szemétégetést – jegyezte meg Karsai József. Bízik benne, hogy az ilyen beruházások, kampányok hozzájárulnak ahhoz, hogy a világ élhetőbb legyen, kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Bagó László, környezetfejlesztési iroda vezetője a csütörtöki találkozón ismertette a teljes projektet, amely csaknem másfél milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással és 125 millió forint önerőből valósult meg. – Két településén  Igalban és Somogyjádon új hulladékudvarok épültek, ahol hétköznap és szombaton ingyenesen átveszik a nem veszélyes és veszélyes lakossági eredetű hulladékot, valamint ide, az újrahasználati központba a lakosok bevihetik azokat a feleslegessé vált használati eszközöket és tárgyakat, amik mások számára még értékesek, használhatók lehetnek – mondta el Bagó László. Hozzátette: a kaposvári hulladékkezelő telepén új, fedett bálatároló és hídmérleg épült. Beszereztek tizenegy darab új hulladékgyűjtő járművet, egy olyan görgős üveggyűjtő felépítményt, mely lehetővé teszi a gyűjtőpontokon összegyűlt üveghulladék elszállítását, valamint csaknem kétezer különböző méretű és funkciójú hulladékgyűjtő edényt is vásároltak. Kaposvár területén pedig kihelyeztek 500 darab kukatakaró rácsot, hozzájárulva ezzel az esztétikusabb városkép kialakításához. A hulladékgyűjtő autókra távfelügyeleti-, személyzet azonosító-, adatbeviteli-, és megjelenítő eszközöket, új fedélzeti szoftvereket telepítettek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában