Koraszülöttek

2023.11.18. 15:28

A legapróbb babák lesznek az életben a legnagyobb küzdők

Csaknem minden tizedik somogyi gyermek a vártnál korábban jön a világra. November 17-e a koraszülöttek világnapja. Ez alkalomból számos ikonikus épület borult lilába, ez a szín ugyanis a reménységet és az empátiát jelképezi.

Góz Lilla

Fotó: Kurucz Árpád

Iván négy évvel ezelőtt született. – Szigetváron szültem volna, de átszállítottak Pécsre, mivel a 32. héten 42 centivel 1810 grammal jött világra a kisfiam – mondta el Rózsás Eszter. Először megijedtünk, hogy koraszülött a gyermekünk, összesen három hetet töltöttünk a szülés után a kórházban. Nagyon oda kellett figyelnem, hogy ne veszítsen a súlyából, ezért kétóránként etettem és pár hónapos korától Dévény-tornára jártunk. Szerencsére behozta a lemaradást, szépen fejlődik – jegyezte meg a kaposvári édesanya. 

Pál Patrícia kislánya, Janka a 33. héten született 2050 grammal és 47 centivel. – Tizenhét napot voltunk a kaposvári kórházban, Janka tíz napot volt inkubátorban – mondta el a kaposvári édesanya. – Oda kellett figyelni arra, hogy legalább napi tíz grammot gyarapodjon a súlya. A gyermekorvosok, védőnők naponta vizsgálták, de szerencsére a kicsi súlyához képest nincs fejlődési problémája. Talán mert óriási küzdeni akarás van benne – jegyezte meg Pál Patrícia. 

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal adatai szerint évente kétezer-ötszáz gyermek születik Somogyban és csaknem minden tizedik baba koraszülötten jön világra. 
– Országszerte évente nyolcezer koraszülött gyermek születik – mondta el Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke. – Minden évben lila színnel, a reménység és az empátia színével hívjuk fel a figyelmet rájuk. – A szervezet 2007-ben alakult érintett szülők összefogásával. Készítettek egy úgynevezett PICi füzetet, melyben a koraszüléssel kapcsolatos fontos információkat gyűjtötték csokorba. 
– Az egyre magasabb színvonalú orvosi ellátásnak köszönhetően a jóval a várt időpont előtt született babák nagy részére is egészséges felnőttkor vár, jelenleg a legidősebb koraszülöttünk 68 éves – jegyezte meg az elnök. 

Ertl Tibor emeritus professzor szerint az igazi kihívást az 1500 gramm alatti koraszülöttek gyógyítása és kezelése jelenti. – Évente országosan 1200 ilyen súlyú gyermek születik – mondta a professzor, aki több mint három évtizede gyógyítja a koraszülötteket. – A pécsi klinikán kezelt száz koraszülött gyermek negyven százaléka ezer gramm alatti volt. Csak idén 29 ilyen picit kezeltünk, kettő koraszülöttet veszítettünk el közülük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában