Jegyzet

2023.11.03. 09:33

Földmentő

Barkóczy László

Környezetünk és bolygónk megóvása iránt gyengédebb érzelmeket táplálók bizonyára hallottak már róla, hogy a napokban ismét olyan kezdeményezések léptek a megvalósítás fázisába, amivel talán előbb meg tudjuk menteni földünket, mintsem kipusztulnánk a felületén. 

A műanyag volt az előző évszázad egyik legnagyobb találmánya. Olcsó előállítani, ezerféleképpen felhasználható, és olyan mértékben könnyítette meg mindennapi életünket, ahogy talán évezredekkel ezelőtt a kerék sem. Nem sokat foglalkoztunk azzal, hogy az életben nem bomlik le, és ha mindenhova ezt az anyagot használjuk, lassan belefulladunk a saját szemetünkbe. Egy ideje már tudjuk, hogy baj van, gyűjtjük is, amit lehet, de valahogy a cél mögül végig hiányzott az elszántság. Nemsokára viszont pénzt érnek a műanyag palackok, így talán nagyobb lesz a gyűjtési kedv is. Sajnos nem talált pénz persze ez sem, megfizetjük a folyadékok árában, amit a palackba töltenek. De régi nagy igazság: mindegy, mi van, a lényeg, hogy minek látszik. 

Kaposvár is lépett egyet előre a klímavédelemben. Szervezetten gyűjtik ezután a fáradt sütőolajat, hogy ne a természetben kilotyálva okozzon nehezen visszafordítható károkat. Gyűjtőpontok, speciális edények, és túlcsorduló jó szándék vezérli az egész folyamatot, és csak bízni tudunk benne, hogy tényleg lesz, még a mi életünkben látható értelme. 

De mindkét példából látszik, hogy a legnagyobb baj, az önkéntelen természetkárosításon túl, az emberi fejekben van. Mert a kényelem nagy úr, és ha valamiért nem remélhetünk azonnali hasznot, akkor inkább egy meg a fene az egészet. Ha ezen a mentalitáson sikerülne változtatnunk, az lenne a legnagyobb lépés földünk megmentéséért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában