Fotók!

2023.11.09. 19:19

Lázár János hozta el a huszonkét új busz kulcsát Kaposvárra

Folytatódik a somogyi autóbuszflotta fiatalítása. Csütörtökön 22 korszerű jármű állt forgalomba Kaposváron.

Marosi Gábor

Az új Credobusok Kaposvár, Siófok, Nagyatád, Barcs és Marcali vonzáskörzetében szállítják majd az utasokat. A járművek kulcsát Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át a sofőröknek.

A buszállomány több mint egyharmadát már lecserélte a Volánbusz az elmúlt öt évben Somogyban. Idén tavaszig 58 új jármű érkezett a flottába, az elmúlt hónapokban pedig újabb 22 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel fiatalodott az állomány. A több mint másfél milliárd nettó forint értékben beszerzett járművekkel a flotta átlagéletkora 11,9-ről 9,8 évre csökkent.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a csütörtöki eseményen elmondta, akinek naponta több mint egy órát kell ingáznia a lakóhelye és a legközelebbi város között, az előbb-utóbb beköltözik a városba. 

– Nekünk az az érdekünk, hogy Somogy kistelepülései ne néptelenedjenek el, érdemes legyen ott élni. Ehhez azonban biztosítani kell a járási központokba, a városokba való bejutás lehetőségét. A 22 vadonatúj autóbusz, melyet átadok a kaposvári volánnak, azt a célt szolgálja, hogy az emberek a legkisebb falvakból is eljuthassanak a nagyobb városokba – emelte ki a miniszter.

Lázár János hozzátette, ha normális közlekedést tudnak vasúton és közúton biztosítani az embereknek, akkor nem hagyják el a szülőhelyüket, hanem inkább az ingázást választják, mert megfizethető, olcsó, komfortos és elérhető. – Ezért tartom rendkívül fontosnak a magyar közszolgáltatások között azt, hogy a tömegközlekedés olcsó legyen 2023-tól – hangsúlyozta a politikus. – Bevezettük a vármegye és országbérletet. Mindkét fajtából 35-35 ezret adtunk el Somogyban. Országszerte pedig több mint 3 millió bérletet értékesítettünk. Folyamatosan növekszik a vonattal és busszal munkába igyekvők száma, hiszen ilyen üzemanyag- és közlekedési árak mellett nyilvánvaló, hogy a tömegközlekedés sokkal olcsóbb – tette hozzá Lázár János.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a buszok átadásakor arról beszélt, hogy óriási jelentősége van a távolsági buszoknak Kaposváron. A vármegyeszékhelyen jelenleg mintegy 60 ezren élnek, de napközben körülbelül kétszerannyian tartózkodnak a városban. – Legújabb felmérésünk alapján a Kaposváron dolgozók 56 százaléka a város környékéről érkezik – emelte ki Szita Károly. 

– Az általános és középiskolás diákok többsége is a város környékén él, de Kaposvárra jár valamelyik oktatási intézménybe. Nem mindegy, hogy az emberek mivel közlekednek és hogyan tudnak bejutni a munkahelyre, az óvodákba, az iskolákba, a bevásárlóközpontokba – tette hozzá. Szita Károly arról is beszélt, hogy a Modern városok program keretében 199 milliárd forintot kapott a város az elmúlt nyolc évben. Ebből tíz beruházási célt tűztek ki, melyből nyolc már megvalósult, kettő pedig folyamatban van. Szita Károly kiemelte, a fejlesztések között gazdaságot erősítő és közlekedést segítők is szerepeltek.

Itt is találkozhattok az új buszokkal

A Somogy vármegyébe érkező 22 autóbusz közül 10 darab a kaposvári telephely állományába kerül és a Gálosfa–Kaposvár, Kaposvár–Kercseliget, Kaposvár–Újvárfalva, Nadalos–Kaposvár, Kaposvár–Csombárd, Kaposvár–Bőszénfa, Kaposvár–Rinyakovácsi, Kaposvár–Bodrog, Edde–Kaposvár, Kaposvár–Pécs, Kaposvár–Magyaregres, Kaposvár–Osztopán, Kaposvár–Kisasszond, Igal–Gölle–Kaposvár, Kaposvár–Zimány, Kaposvár–Inámpuszta, Kaposvár–Somogygeszti, Balatonboglár–Kaposvár, Öreglak–Marcali, Balatonboglár–Gyugy, Balatonboglár–Ordacsehi, Lengyeltóti–Hács, Öreglak–Marcali, Marcali–Kisperjés, Marcali–Kürtöspuszta, Bánya–Kaposvár, Kaposvár–Somogygeszti–Ecseny, Kaposvár–Nagybajom, Kaposvár–Somogysárd, Kaposvár–Kadarkút–Visnye, Zimány–Kaposvár, Kaposvár–Dombóvár, Kaposvár–Igal–Gadács vonalakon szállítja az utasokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában