Szemle

2023.11.26. 09:52

Német juhászkutyák mutatták meg Kaposváron, mire képesek

Második alkalommal tartottak a napokban német juhászkutya tenyészszemlét és körungot a kaposvári Tratnyek Dogsportnál. A kutyáknak számos feladatban kellett bizonyítani jártasságukat.

Barkóczy László

– A tenyészszemle az a vizsga, ami a tenyésztésbe vonáshoz szükséges. Nevezhetnénk tenyészalkalmassági vizsgának is – mondta el kérdésünkre Tratnyek Péter, a kutyaiskola vezetője. – A tenyészszemlére jelentkezés előtt szükséges volt könyök és csípő diszplázia szűrésen átesnie a kutyának, amelynek A1, A2, vagy A3 minősítésűnek kell lennie a tenyésztésbe vonáshoz. Maga a német juhászkutya tenyészszemle egy őrző-védő munkával kezdődik, ahol a kutya és gazdája egy úgynevezett fürkészsátor felé közelít láb mellett követésben, majd amikor körülbelül 5 méter távolságban vannak, a segéd kitámad és a kutyának önállóan, egy biztos fogással hárítania kell, majd a gazda parancsára eresztenie kell. Ezt egy úgynevezett bátorságpróba, vagy szembetámadás követi, ami úgy néz ki, hogy a kutya és gazdája egyhelyben állnak, a kutya bal láb mellett ül, a segéd pedig körülbelül 20-30 méter távolságból kiabálással fenyegeti őket, a gazda pedig fogásra küldi kutyáját.

Németjuhász tenyészszemle a Tratnyek Dogsportnál


A szemle következő lépése a lövés közömbösség vizsgálata volt, ahol a kutyák felsorakoznak egymás mellé és startpisztollyal három lövést adtak le a levegőbe. A kutyák nem ijedhettek meg, nem mutathattak félelmet a lövéstől. A szemlén részt vevő kutyák erre a feladatra is nagyon jól fel voltak készülve, meg sem rettentek.

– Ezt követően küllembírálat következik, ahol megmérik a kutya magasságát, megvizsgálják a fogazatának teljességét, záródását – folytatta Tratnyek Péter. Kan kutyáknál a herék meglétét és egy teljes leírást kap a gazda, kutyájának küllemi adottságairól.

 

A szemlén a bíró minden esetben szigorú, de igazságos volt. Az őrző-védő munka során az ösztönöket, a megragadást és a terhelhetőséget vizsgálta. A küllem bírálatnál a fajtasztenderdben meghatározott jegyeknek kell megfelelnie a kutyának, de fontos szempont volt, hogy ebben a helyzetben se mutasson agressziót a kutya, mert az kizárással járt volna.

– A jó németjuhász agilis, rettenthetetlen, tiszta fejű és az ember legjobb barátja – jellemezte a fajtát röviden a kutyaiskola vezetője. – Hű társ a hétvégi kirándulásokon, a családi összejöveteleken és a kiképző pályán is. A rendezvényünkön öt kutya mérettette meg magát, ebből három tenyészszemléző és két körungozó volt, utóbbiak azok, akik már munkavizsgával rendelkeznek. A tenyészszemlén minden kutya sikeres vizsgát tett.

Tratnyek Péter elmondta azt is, hogy 2024-ben két tenyészszemlét is tartanak majd. Egyiket tavasszal, április végén, másikat pedig ősszel, október végén. Mindemellett terveznek még tavasszal és ősszel munkavizsgát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában