Magyarok kenyere

2023.11.15. 20:53

Több mint 50 tonna lisztet adományoztak a somogyi gazdák

Több, mint 55 tonna búzát gyűjtött össze 464 somogyi gazda a Magyarok Kenyere Programban. A megőrölt lisztet jelképesen szerdán adták át a somogyi egyházak, gyermekvédelmi intézetek, idős otthonok képviselőinek.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

– Büszke vagyok rátok somogyi gazdák – kezdte köszöntőjét Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke. Hozzátette: a Magyarok Kenyere Programban 55,7 tonna búza gyűlt össze 464 somogyi gazdának köszönhetően 15 gyűjtőponton. Megjegyezte: nehéz volt az idei év a mezőgazdaságban dolgozóknak, mégis tavalyhoz képest 11 tonnával több búzát gyűjtöttek. – A gazdáknál óriási eladatlan termések vannak, azokon az exportpiacokon jelentek meg az ukrán termékek, ahová a magyar gazdák adták el hosszú éveken át terményüket – jegyezte meg a somogyi elnök.

– Hinni, szeretni, bízni és összetartani a program jelmondatai, hiszen a gazda elveti a magokat és szeretve nevelgeti a növényt, vagy a jószágot, bízik benne, hogy lesz belőle valami és a világ magyarságának közössége az összetartozást jól példázza, bárhol, bármikor számíthatunk egymásra – mondta el Horváth Vivien, a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. projektvezetője. Hozzátette: a lisztadomány mellett pénzadomány, vetőmag és ösztöndíj is érkezett a rászorulókhoz. Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte: a somogyi gazdák minőségi, GMO mentes növényeket termesztenek és ebből kiváló liszt készül. Felhívta a figyelmet arra, hogy hazai alapanyagokból készült kenyeret fogyasszunk. Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége országgyűlési képviselője szerint a Magyarok Kenyere Program a nemzeti szolidaritást, együttműködést szimbolizálja. – Olyan Magyarországon élünk, ahol képesek vagyunk a hátrányos helyzetű magyar társainknak segíteni, figyelni rájuk határon belül és kívül egyaránt – mondta el Gelencsér Attila.

 

– Mikor tizenhárom évvel elindult a Magyarok Kenyere Program, akkor 10 tonna búza adomány gyűlt össze, idén 1100 tonna mennyiséget is meghaladja – mondta el köszöntőjében Jakab István, a Magosz elnöke. Hozzátette: a magyar gazdákra mindig lehetett számítani és ez a nemzetépítő közösség ma is erős pillére a magyarságnak. Az ünnepségen bejelentette, hogy jövőre Somogyváron tartják az országos kenyérszentelő ünnepet, amelyre a világ minden tájáról várnak magyarokat. 

Pacs László andocsi agrárvállalkozó idén is vállalta, hogy a gyűjtőpont üzemeltetése mellett a zalaszentgróti malomba elszállítja a búzával teli zsákokat. – Két kamionnal gyűjtöttük össze a búzát kora reggeltől és este nyolcra értünk a zalai malomba, akik zárás után fogadtak minket – mondta el Pacs László. Az adománylisztből közel húst tonna Somogy testvérmegyéjébe, Hargitába, 13 tonna pedig somogyi szervezetekhez: gyermekvédelmi intézményhez, idősotthonokba, a vármegyei kórház alapítványához, egyházakhoz kerül. – Sok a rászoruló család van egyházközségünk területén és a szőlősgyöröki iskolánkba kerül az adomány és innen juttatjuk el a gyerekekhez – mondta el Hegedüs Gábor, kaposvári evangélikus lelkész. Hozzátette: a Magyarok Kenyere Program találkozási pont a gazdák és a szegények között, amelyben az egyházaknak közvetítő szerepe van. – Mikor elvisszük a lisztet és látjuk a hálát csillogni a szemükben, az többet ér mindennél – emelte ki a lelkész. Az ünnepségen a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon fiataljai műsorukat követően minden résztvevőnek mézeskalácsot adtak át, amelyet az adománylisztből készítettek.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában