Visszatekintő

2023.12.30. 13:55

Elnöki vizit és milliárdos mentőöv indította az évet

Rezsitámogatást kapott több somogyi város, közzétették a népszámlálási adatokat és két napra a vármegyébe látogatott a köztársasági elnök. Összegyűjtöttük, mi minden történt Somogyban 2023 első negyedévében.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Jázminnak hívják azt a csecsemőt, aki elsőnek látta meg a napvilágot január elsején a kaposvári kórházban. Rajta kívül még két kislány, Emília és Lara született azon a napon. Többen fürdőruhára vetkőztek újév napján és megmártóztak az alig néhány fokos Balatonban és Desedában. A hőmérséklettel és a magas energiaárakkal az intézményeknek és az önkormányzatoknak is szembe kellett nézniük januárban. A Csiky Gergely Színház két hét téli szünetet tartott január 3-a és 15-e között. 

Milliárdos mentőövet dobott a kormány a tízezernél magasabb lélekszámú somogyi városnak is év elején. A települések összesen 1 milliárd 630 millió forint energiatámogatásban részesültek. A legtöbbet, több mint 840 milliót Kaposvár kapta. Rekordmagas volt az üzemanyag ára januárban. Volt olyan benzinkút, ahol 652 forintot kértek el egy liter benzinért. A drágulás miatt a legtöbb autósiskola ezer forinttal emelte meg a gyakorlati óradíjait. 

Idén is népszerű volt a kaposfüredi Három királyok túra. Az eseménynek sok százan vágtak neki. Több hét zárvatartás után januárban újranyitott a toponári és a kaposfüredi postahivatal. Azóta újra tudják intézni ügyeiket a településrészen élők. Gripenek tettek tiszteletkört Kaposvár felett. A pilóták elhunyt társukat búcsúztatták. 

Várossá nyilvánításának 150. évfordulóját ünnepelte Kaposvár januárban. A jubileumi eseményen díjakat és elismeréseket adtak át. A díszpolgári címet Kovács Melinda akadémikus kapta. Az évfordulóra torta és emlékzászló is készült. Nemcsak a város, hanem a rendőrség is ünnepelhetett. A kaposvári rendőrkapitányság 150 éves lett idén februárban. 
Közzétette a népszámlálás eredményét a Központi Statisztikai Hivatal. Tíz év alatt 23 ezerrel csökkent a somogyiak száma. 

Március végén kétnapos látogatást tett Somogyban Novák Katalin. A köztársasági elnök többek közt sétányt avatott, családokat köszöntött, találkozott a somogyi polgármesternőkkel Böhönyén, Barcson pedig turisztikai központot adott át. 

Gondot okozott a csapadék és a szél

Víz alá kerültek a szántók és a legelők Somogyban az év elején. Az átlagosnál háromszor több csapadék hullott januárban. Februárban a szélvihar okozott gondokat, Babócsán volt olyan településrész, ahol 30 órán keresztül nem volt áram. A szőlősgyöröki iskolában rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, mert leállt az épületben a fűtés és hideg volt a tantermekben. A törökországi földrengés helyszínére utazott a Kötél Speciális Mentőszolgálat néhány tagja, akik a Pest vármegyei kutatókkal közösen 17 embert mentettek ki a romok alól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában