Fotók

2023.12.01. 18:30

Közös munkával pályáznak a legegészségesebb címre

Tizenöt évvel ezelőtt, 2008. december elsején, az országban elsőként nyitott meg a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Ez alkalomból különböző szűrővizsgálatokra várták a somogyiakat.

Góz Lilla

Egy gépbe kellett jobb lábfejét betennie Szilágyi Gyulának és perceken belül meg is tudta, hogy mi a szűrővizsgálat eredménye. 

– Azt nézték, hogy van-e csontritkulásom, de szerencsére mindent rendben találtak, de a szív-és érrendszeri vizsgálaton az EKG-n találtak valamit, így a kardiológiára el kell majd mennem – mondta el a kaposvári nyugdíjas, aki hozzátette rendszeresen jár szűrővizsgálatokra. Péntek délelőtt a kaposvári kórházban számos vizsgálaton lehetett részt venni. Mértek koleszterin-és vércukor szintet, vérnyomást, de szájüregi vizsgálaton is részt vehettek az érdeklődők. 

– Tizenöt évvel ezelőtt, 2008. december elsején kezdte meg működését a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda – kezdte köszöntőjét Inczeffy István, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Hozzátette: kezdetben két munkatárssal indultak, mára tíz felsőfokú, diplomás szakember dolgozik Somogy vármegye lakossága egészségének megőrzése érdekében. Hozzátette: a népegészségügyi szűrések mellett a számos munkahelyi, iskolai, óvodai, közösségi programot szerveztek, összesen 378 egészségnapot valósítottak meg közel harmincezer lakos bevonásával. 2014 óta szűrőbuszokkal a hátrányos helyzetű lakosokhoz is el tudnak jutni. 

Gelencsér Attila Kaposvár és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: tizenöt évvel ezelőtt Repa Imre professzor javaslatára az országban elsőként jött létre a prevenciós iroda és mindössze négy évre rá alakult egy újabb hazánkban. Neszményi Zsolt somogyi főispán elmondta: népegészségügyi szervük évek óta dolgozik együtt a prevenciós irodával. Bízik benne, hogy minél több somogyi ellátogat szűrésekre a jövőben egészségének érdekében. 

Dér Tamás, Kaposvár alpolgármester köszönetet mondott Szörényiné Ványi Gabriella vezette iroda dolgozóinak. 
– A város azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra a kaposváriak legyenek a legegészségesebbek az országban, ennek megvalósítása érdekében együtt dolgozunk a kaposvári kórházzal – emelte ki az alpolgármester.

Céljuk, hogy minden somogyihoz eljussanak

A kaposvári kórház Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodájának munkatársai több, országosan egyedülálló programot dolgoztak ki és indítottak el 2008 óta. Eddig összesen 1440 szűrési napot valósítottak meg 43 356 emlőszűréssel, több mint 15 000 méhnyakszűrés és közel 21 000 tüdőszűrés mellett. 2014 óta helybe viszik a vizsgálatokat, a szűrőbusszal a hátrányos helyzetű lakosokhoz is eljutnak. Ez év tavaszán pedig megnyitották a Polgárok Házában a Kaposvári Egészségközpontot, ahol eddig több mint 2000 helyi lakos vett részt összesen 7000 szűrővizsgálaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában