Új emléktábla

2024.01.26. 17:13

A fiadi hősökre és áldozatokra emlékeztek

Világháborús emléktáblát avattak pénteken, a rendezvényen Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Szajcz Adrián, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Fehér Gábor alezredes, a somogyi területi védelmi bizottság titkára is részt vett.

Harsányi Miklós

Az I. és II. Világháborúban elesett fiadi hősök és áldozatok emlékére avatták a táblát, melyen összesen 23 név szerepel. A község a temető fejlesztésére még 2022-ben 4,9 millió forintot nyert a Magyar Falu Programban, ennek során egy fedett urnafalat hoztak létre, ahol az egyik fal szabadon maradt. Mely lehetőséget adott arra, hogy elhelyezzék a pénteken felavatott emléktáblát. Gyurik Attila polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit és felidézte a két háború történetét.

– Ez az emléktábla elkészítése régi adósságunk törlesztése a világháborús hőseink felé – hangsúlyozta a polgármester. – A 2000-es évek elején már terveztük, de sajnos anyagi és egyéb okok közrejátszása során elmaradt. A névsor összeállítása id. Récsei István munkája.

Az I. Világháborúban négy fiadi vesztette életét, másodikból hős neve került fel az emléktáblára, amit Győrfi Sándor plébános szentelte meg. Az ünnepségen Tóth Sándor György, a Tabi Járási Hivatal vezetője és a környező települések polgármesterei is részt vettek. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában