Felpörgött az érdeklődés

2024.01.20. 07:00

Már drágultak a lakások, de a vásárlók kivárnak

Felpörgette az érdeklődést a vidéki házakra a csok plusz támogatás a somogyi ingatlanpiacon.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Erős érdeklődési hullámmal indult a 2024-es év a somogyi ingatlanpiacon. 
– Sok ügyfél tapogatózik, hogy milyen lehetőségeik vannak, amelyekkel ingatlant tudnak vásárolni, hétről hétre többen keresik fel irodánkat – mondta el Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. tulajdonosa. Leginkább a lakások, családi házak népszerűek, és sokan keresik az olyan ingatlanokat az érintett falvakban, ahol van lehetőség csok-támogatásra pályázni. A bővült falusi listán jelenleg 229 településen lehet igénybe venni a támogatást. 
– Azt tapasztaljuk, hogy nincs drágulás tavalyhoz képest. A magas energiaárak miatt a kedvező rezsiköltségű ingatlanok vannak a középpontban – emelte ki Boldizsár Balázs
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: országosan a használt lakások iránti kereslet 11 százalékkal nőtt az év első hetében. 
– Az új lakásokhoz képest a használt ingatlanok már 35–40 százalékkal olcsóbbak, a vármegyeszékhelyeken a használt lakások esetében 592 ezer forint az átlag, az újaknál 844 ezer forint – tette hozzá. 
Kaposváron minimális drágulás következett be tavalyhoz képest. A használt lakások négyzetméterára átlagban 592 ezer forintra nőtt a novemberi 588 ezer forinttal szemben. 
Az új építésű ingatlanok eladóit lépéskényszerbe hozza a csok plusz, mert a beruházóknak árak szintjén is versenyképes új lakásokat kell kínálni a vevőknek. – A csokos támogatás ugyanis tetszőlegesen használhatják fel az igénylők új vagy használt lakások vásárlására, az árelőny miatt viszont a támogatás nagyobb része a használt lakások piacán landolhat – emelte ki Balogh László
 

Azonnal kiadják


Amint felteszik a hirdetést, pár nap múlva már el is kelt egy albérlet Kaposváron. – Az épülő beruházások miatt sok munkavállaló keres dolgozójának kiadó ingatlant, házat bérelni jelenleg szinte lehetetlen a somogyi vármegyeszékhelyen. Boldizsár Balázs ingatlanszakértő kiemelte: egy berendezett, jó állapotú lakást havonta 150–200 ezer forintért lehet bérelni, nagyon keresettek az újszerű, modern kiadó ingatlanok, amelyek bérleti díja meghaladja a 200 ezer forintot. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában