Bemutató

2024.01.19. 05:30

Múltunk egy szelete köszönt vissza új köntösben

Koszorus Rita

A Kaposvár 150 emlékév alkalmából újra kiadták Bergel József Kaposvár 40 év óta című kötetét, amelyet csütörtök este mutattak be a Rippl-Rónai Múzeum új épületében. A várostörténeti könyv érdekessége, hogy nem csupán egy reprint kiadásról van szó, hiszen Nübl János főlevéltáros azt kiegészítette az orvostudor Bergel József életrajzával. – Nem volt könnyű az életének kutatása, a vármegyei iratanyagból tudtam azt meg, hogy 1830-ban megjelent a vármegye előtt és bemutatta oklevelét, amit kihirdettek, ez akkoriban azt jelentette, hogy a közigazgatási hatóság neki működési engedélyt adott, mondta Nübl János. Azt is tudjuk a zsidó származású doktorról, aki összegyűjtötte a város történetét minikönyvében, hogy a mai Csehországban Morvaországban született és az 1830-as években érkezett a fővárosba, ahol egy két éves seborvosi képzést végzett el, amely birtokában később bizonyos esetekben praktizálhatott. 


A Kaposvár 40 év óta című helytörténeti kiadvány 


A könyv újrakiadásának ötlete Csillag Gábor jegyző nevéhez fűződik, míg az anyagi forrást a képviselő-testület biztosította hozzá. A testület képviseletében Pintér Rómeó alpolgármester köszöntötte a zsúfolásig megtelt emeletei kiállítótér közönségét. – Lehet, hogy közhelynek hangzik, de nagyon hiszek abban hogy egy személy, közösség vagy város csak akkor lehet sikeres, ha kellőképpen ismeri a múltját és le tudja belőle vonni a tanulságokat. Ha van üzenetük a kiadványainknak, akkor ez nekünk, akik itt élünk a modern Kaposváron az, hogy kötelességünk a múltunk megismerésével és a következtetései levonásával egy receptet készíteni, amely sikerre juttathatja a város közösségét, mondta Pintér Rómeó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában