Munkabeszüntetés

2024.01.28. 17:30

Sztrájkoltak a somogyi buszsofőrök is

Vasárnap elkezdődött a két napos Volán-sztrájk, a szakszervezet legfrissebb összegzése szerint Somogyban összesen 56 járművezető nem dolgozott és 470 buszjáratból 110 nem közlekedett. A társaság az elégséges szolgáltatást biztosította, s így lesz akárcsak a munkabeszüntetés második napján is.

Harsányi Miklós

– Vasárnap többek közt Somogysárd, Nagybajom, Igal, Nagyatád és Marcali térségében valamint a Kaposvár-Barcs, illetve a Siófok-Kaposvár vonalon maradtak ki a buszjáratok – mondta Katona László, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) somogyi elnöke. – A két napos sztrájk felhívásunkra most több munkatársunk jelentkezett, mint decemberben és hétfőn Somogyban is tovább folytatjuk a tiltakozást. Hétfőn előreláthatóan a csaknem 3500 somogyi járatból közel 890 marad ki és várhatóan 250 buszvezető sztrájkol majd. 

 

Katona László szerint a SZAKSZ követelése, hogy a munkáltató a dolgozóknak 2024-ben havonta 90 ezer forint alapbéremelést adjon. Az érdekvédelmi vezető kiemelte: nem történt atrocitás és az utasok részéről sem tapasztaltak kellemetlenkedő megjegyzést, sőt, többen egyetértettek a munkabeszüntetéssel. Az egyik név nélkül nyilatkozó buszvezető azt mondta: a sofőröket nem fizetik fényesen, miközben előfordulhat, hogy havonta 230-240 órát töltenek a munkahelyükön. Kollégája, aki ugyancsak részt vett a sztrájkban, hangsúlyozta: ha már egyszer elindították a lavinát, akkor végig is görgetik. A középkorú családos férfi szerint nem szabad feladni a célokat, lényeges, hogy érdemben emelkedjen a kereset.

– Kercseligetre szeretnék utazni, én sem úszom meg a járatkimaradást – mondta vasárnap egy középkorú asszony a távolsági busz-pályaudvaron.  – Tudom, hogy a sofőrök hétfőn folytatják leállást, de szerencsére pihenő napos leszek és nem kell bejönni a városba.

Egy férfi kisfiával vasárnap délelőtt nyugodtan ült az egyik padon, somogyi barátjukat látogatták meg, a pécsi buszra vártak. Az illető különösebben nem aggódott a sztrájk miatt, azt mondta, legrosszabb esetben felesége eljön értük autóval.

– Így jártam: 20 éve nem utaztam tömegközlekedéssel, azt gondoltam, hogy a gyereknek nagy élmény lesz  majd a buszozás – mondta a férfi. –  Ha nem indul a járat vagy sokat kell várni, akkor autózunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában