Méhészek

2024.02.25. 11:56

Bejut a vacak kínai is az ukrán méz mellett

Ismét lehet behozni mézet Ukrajnából Magyarországra. Az általunk megkérdezett méhészek szerint emiatt a hamis kínai méz újra ellepheti a hazai boltok polcait.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Tele van eladatlan mézzel Hrankai Szabolcs berzencei méhész raktára. A hetven hordónyi felhalmozott készlet várhatóan a következő hónapokban sem csökken látványosan. Azzal, hogy ismét lehet behozni mézet Ukrajnából, a felvásárlók a „drágább” magyar helyett előreláthatóan inkább az olcsóbb külföldit keresik majd. 

A költségeim megugrottak, nyomott áron pedig nem akarok túladni a mézen

mondta Hrankai Szabolcs. – Én nem üvegbe töltöm, hanem felvásárlónak adom el. Viszont most olyan árat adnának érte, ami egyáltalán nem fedezi a kiadásaimat. Az akác kilója 1000–1200 forint, a vegyes mézé 500–550. Az lenne a reális, ha mindkét fajtát legalább dupla ennyiért tudnám eladni. A jelenlegi helyzetben azonban erre kevés az esély, hiszen az ukrán méz lefelé nyomja majd az árakat.

Feleannyiba kerül az ukrán méz

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke elmondta, a felvásárlók az ukrán mézet feleannyiért tudják megvenni, mint a hazait. – Kilónként legalább egy eurót takarítanak meg a vegyes mézen – emelte ki. – Tehát csak a behozatalon kamiononként 2000 eurót nyer a felvásárló. A magyar méhészekre nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, és ezt ellenőrzik is. Odakint nem tudom, ki foglalkozik ezzel. A másik nagy gond az, hogy az ukrán mézzel együtt feltételezhetően a kínai vacak, a méznek nevezett szirup is bejön az országba. Ezt pedig nem lenne szabad megengedni – hangsúlyozta a méhészegyesület elnöke. 
 

Sokan feladják a méhészek közül 


 

Mészáros János szerint a magyar méhészeknek egyszer elfogy a türelme és sokuk előbb-utóbb feladja, befejezi a méhészkedést. – Ennek már érezhető jelei vannak – mondta. – Ez azért is probléma, mert ha felszámolják a méhcsaládokat, akkor nem lesz annyi megporzó rovar.
Csonka Imre szerint aki saját maga, üvegben értékesíti a mézet, az valamelyest jobb helyzetben van, mint a többiek. – Mi is szerencsések vagyunk, mert folyamatosan tudjuk értékesíteni. Jelenleg annyi mézünk van, hogy a következő termelésig, május-júniusig kitart – tette hozzá. 

 

Az üveg eladhatóbb, mint a hordó 


 

Csonka Imre kaposvári méhész úgy látja, a legnagyobb gond a Kínából beáramló hamis, laborban előállított mézzel van. Az Ukrajnából származó méz nem annyira jelentős, hogy befolyásolja a hazai árakat. – Nyilván azok a magyar méhészek lehetnek nagyobb bajban, akik arra várnak, hogy felvásárlók vásárolják meg a termékeiket – mondta Csonka Imre. – A silány kínai méz nemcsak a hazai, hanem a bolgár, lengyel, német, francia, spanyol méhészek problémája is, ezért Brüsszelben kellene fellépni közösen, valamennyi érintett ország méhészeinek ellene. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában