Geotermikus energia

2024.02.07. 16:34

Európai minta lehet Kaposvár a direkt források lehívásában

A kultúra és az energetika területén is segít Kaposvárnak direkt Európai Uniós források lehívásában a Magyar Fejlesztést Ösztönző Iroda. Az erről szóló megállapodást szerdán írták alá a kaposvári városházán.

Koszorus Rita

A közvetlen EU-s források lehívásában hazánk nem jár élen, a többi országhoz képest jelentősen le vagyunk maradva. Míg nálunk évente mindössze 15 euró forrás érkezik egy állampolgárra vetítve, addig Németországban 230, Hollandiában 130 és Luxemburgban 670 euró. Somogy az ország többi vármegyéjéhez viszonyítva a középmezőnyben helyezkedik el. Ezen a helyzeten változtatna Kaposvár, hiszen Szita Károly polgármester Petri Bernadett-tel, a Magyar Fejlesztést Ösztönző Iroda ügyvezető igazgatója megállapodtak abban, hogy az iroda a jövőben a megyeszékhely sikerességén munkálkodik majd. 

Fotók: Muzslay Péter

– Kaposvár jövője a zöld energia, ha ez nincs meg akkor ez a felfelé ívelő pálya, amin most vagyunk meg fog törni és átmegy mínuszba – emelte ki Szita Károly az ünnepélyes szerződés aláíráson, utalva a fejlesztések irányára. Emlékeztetett: Kaposváron az intézményekben használják a napenergiát és a biomasszát. Ez utóbbinak köszönhetően cukorrépa szeletből nyert energia hajtja a kaposvári helyi autóbuszokat és faaprítékból állítanak elő távhőt a Zöld Fűtőműben. Ezek mellett a geotermikus energiát is hasznosítani tervez a megyeszékhely. 

– Most folyik Kaposváron a kutatás és reményeim szerint egy év múlva már próbakutat is tudunk fúrni. Ha a megújuló energiamixünk megvan, akkor lesz teljes a hamarosan bejegyzésre kerülő kaposvári energiaközösség – mondta a polgármester. Az energiaközösség lényege, hogy a benne résztvevők, olcsóbban jutnak hozzá az energiához, mert az megújuló, illetve ha felesleg keletkezik, a közösség megvásárolja és többet fizet érte, mintha a körön kívül adnák el a szereplők. 

A szerdán megkötött megállapodás keretében a város meghatározza fejlesztési céljait és az iroda segíti azok megvalósulását. 
– Egy komplex csomagot ajánlunk a város számára, amelybe az energetikán kívül a kulturális, gazdasági terület is bekerül. Elkezdjük a projektek előkészítését, amelynek a végén reményeink szerint pénz áll a házhoz. Másrészt szeretnénk Kaposvárt kitenni az európai színtérre, hogy legyen egy mintaváros – mondta Petri Bernadett ügyvezető igazgató, a közvetlen Európai Uniós források lehívásáért felelős miniszteri biztos. Hozzátette: ha naprakész információkkal bír a város az EU intézményrendszeréről és egy tudatos szakpolitikai építkezés történik a városban nem csak versenyezhet az Unió nagyvárosaival, de túl is léphet azokon, hiszen nagyon tudatos tervezés van a városban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában