Tanítás

2024.02.07. 07:00

Mentőövet kínál a babócsai diákoknak a szomszédvár

Miközben a babócsai diákok 2019 óta a paplakban és a régi gyógyszertárban tanulnak, addig a vízvári iskolában kilenc jól felszerelt tanterem üresen áll. A konyhával ellátott, jól felszerelt intézményben a jelenleginél sokkal jobb körülmények között tanulhatnának a babócsai gyerekek.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Tíz évvel ezelőtt ballagott el az utolsó nyolcadik osztály a vízvári iskolából. A lecsökkent gyereklétszámmal indokolva az akkori Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) szüntette meg itt a felső tagozatot és csak az alsósok maradhattak helyben – mondta lapunknak Kozma László, Vízvár polgármestere. 

Nagyon nehéz volt elfogadni a döntést

 – emlékezett vissza a település vezetője. 

 Keményen harcoltunk azért, hogy legalább az alsó tagozat megmaradjon. Azóta is zavar, hogy itt van egy kilenc tantermes jól felszerelt iskolaépület és nincs hasznosítva. Szeptemberben hét elsősünk volt, akikkel együtt jelenleg 21 alsósunk van 

– tette hozzá a vízvári településvezető.
Elmondta, figyelemmel kísérik a közeli Babócsán kialakult helyzetet. – Nem tudom mi lesz a vége, de drukkolok nekik, hogy be tudják fejezni az építkezést. Sajnos azt látom, hogy nem sok előrelépés történt, de az sem működik, ahogyan most oktatják a gyerekeket. A paplakban és a gyógyszertárban tartják az órákat, az osztályok egymás hegyén-hátán tanulnak. 

Itt vagyunk 10 kilométerre Babócsától egy kilenc tantermes iskolával, konyhával. Érdemes lenne ezen elgondolkodni.

 – emelte ki Kozma László.
A vízvári polgármester arról is beszélt lapunknak, maga is örülne annak, ha újra nyolcosztályos iskolájuk lenne, még ha csak átmeneti időre is. Kozma László elmondta: bízik benne, hogy jól fogadja a Kaposvári Tankerületi Központ is a felajánlásukat, hogy átmenetileg Vízváron oktassák a babócsai diákokat. – Drukkolok Babócsának, hogy sikerüljön az iskolafelújítás – hangsúlyozta a polgármester. – Nagyon sajnálom a babócsai polgármesterkollégámat, aki megörökölte ezt a helyzetet.

Elkezdték felújítani az iskolát

Babócsán 2019 nyarán kezdődött el a körzeti iskola újjáépítése, azóta a gyerekek a helyi gyógyszertárban és a parókián tanulnak. Tavaly az 1,8 milliárdos bedőlt iskolafelújítás kapcsán eljárást indított az Integritás Hatóság. Amikor elkezdődött a babócsai iskola felújítása, akkor még 180 diák járt oda, most 110. Sok szülő inkább máshová vitte a gyermekét. Vízvár és Babócsa eddig is segítette egymást: a vízvári iskolakonyhán főznek a babócsai iskolásokra, s az ételt falubusz viszi Babócsára minden nap – mondta Kozma László.

Kézbe vehetik az őslényeket

Könnyű dolguk van a vízvári pedagógusoknak, amikor az őslényekről tanítanak, mert elegendő csak a folyosóra kimenniük a gyerekekkel, hogy masztodon-, vagy gyapjas orrszarvúcsontokat vizsgálhassanak. A több tízezer éve itt élt őslények csontjai a Dráva medréből, a hordalékból kerültek elő. A szakemberek szerint a csontok közül a legfiatalabb lelet is 35 ezer éves, s akár 150 ezer éves is lehet köztük. A mamutok, gyapjas orrszarvúak, ősszarvasok valamikor az utolsó európai jégkorszak idején éltek a Dráva vidékén. Csontjaik a Dráva hordalékával érkeztek Vízvár közelébe. A víz üledéke évezredekig megőrizte a maradványokat. Az első csontokat 2002-ben találták a helyiek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában