Érdemes meggondolni, mit mikor teszünk a földbe

2024.03.12. 13:03

A drágább vetőmag sem kel ki a hidegben

Az enyhe februári időben sokan már veteményeztek kertjükben. A kereskedők óvatosságra intik a kertészkedőket, mert sok növényt még nem érdemes idejekorán elvetni a hideg földbe. A vetőmagok ára csaknem 20 százalékkal emelkedtek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Stach Lászlóné a zöldborsókat vette szemügyre a kaposvári nagypiacon. – Szerintem még hideg a föld. Megveszek mindent, de csak pár hét múlva veteményezek – mondta a kaposvári nyugdíjas. Minden évben zöldbabot, hagymát, sárgarépát, petrezselymet veteményez. – Azért itt veszem, mert más az íze, mint a boltinak – tette hozzá a vásárló. 
A legtöbben a dughagymát, valamint a leveszöldség magját kereste Csongrádi Zoltánnénál
– Van olyan vásárlóm, aki már februárban elrakta a bioburgonyát. De mondtam neki, hogy kár volt, mert a hidegben megüvegesedik és nem fog kikelni – mondta el a kereskedő. Tapasztalata szerint Somogyban sok az agyagos föld, amelyek később melegednek át, emiatt óva inti a korai veteményezéstől vásárlóit. 

Emelkedett a vetőmagok ára

– Sajnos a vetőmagok ára 10-20 százalékkal emelkedett az idén tavaszra, mindössze egy gyártó termékei nem drágultak – mondta el Csongrádi Zoltánné
Tóth István növényvédelmi szakmérnök szerint a cukorborsót, hagymát, sárgarépát, petrezselymet, salátát öt fokos talajba el lehet vetni már. A tökfélékkel még érdemes pár hetet várni. Megjegyezte: fontos, hogy a gyümölcsfáinkat is tavasszal gondozzuk. A metszések mellett végezzük el a permetezést is. 
– A korai kajszibarack fák kivirágoztak, és már lehet monília ellen permetezni – emelte ki Tóth István. Megjegyezte: eddig megúsztuk a fagyokat és szerencsére még sem az almafélék, sem az őszibarackok nem virágoznak. A tartós tíz fok alatti hőmérséklet sem lenne ideális a gyümölcsfák számára, mert akkor a méhek nem járják át a virágokat, nem tudják beporozni. 
 

Csak fémzároltat érdemes vásárolni 

A fémzárolt vetőmagok használatának fontosságára hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A gazdák közül sokan küzdenek likviditási gondokkal, emiatt a fémzárolt kalászos gabona vetőmag felhasználásának csökkenésére számítanak a hazai ágazat szereplői. Ugyanakkor ez komoly veszélyeket hordoz magában. Kiemelték: a fémzárolt vetőmag használatával hatósági oldalról is nyomon követett, ismert és biztos eredetű, faj- és fajtaazonos, szennyező anyagoktól és gyommagoktól mentes, magas csírázási erélyű alapanyaggal alapozható meg a minőségi és megfelelő mennyiségű árutermesztés. A vetőmag ára pedig a teljes termelési költségnek csupán mintegy tizedét teszi ki. A hazai vetőmag-előállítás mennyisége évente 300 ezer tonna felett alakul. Az itthon előállított fémzárolt vetőmag több mint fele exportra kerül. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában