Fotók

2024.03.25. 14:00

A víz háborút és békét egyaránt teremthet

Több mint 150 ország osztott vízkészletekkel rendelkezik, vagyis több mint 3 milliárd ember léte függ határon átnyúló vízkészletektől – hangzott el egy kaposvári vízügyi konferencián, amelyen helyi, országos és világméretű léptékben egyaránt megvizsgálták az édesvíz helyzetét.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

A víz a béke eszköze ugyanúgy lehet, de konfliktusok forrásává válhat, sőt fegyverként használhatják, emlékezzünk csak a Nova Kakhovka-i gát felrobbantására az ukrán háborúban – hívta fel a figyelmet erre Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár a kaposvári vízügyi konferencián, melyet Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, és a Magyar Hidrológiai Társaság szervezett az MTA szakbizottságaival közösen a somogyi kormányhivatalban.

2050-re négymilliárd ember nem mindig jut majd egészséges ivóvízhez, és most 36 ország él a szegénységi vízküszöb alatt. Az EU területének mintegy egyharmada van kitéve időszakos vízhiányos helyzetnek, és a vízkereslet 40 százalékkal haladja meg a kínálatot. Kulcsfontosságú tehát a vizeink jövője és az azzal való gazdálkodás, és ehhez a politikai megoldásokat a nemzetközi megegyezések jelentik, mondta a szakpolitikus.

Mind a 246 somogyi településen egészséges víz folyik a csapból, említette meg Neszményi Zsolt főispán, aki a hozzátette: a Somogy Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya szakhatóságként felügyeli a vízkészleteket akár katasztrófavédelmi helyzetben, de a fürdőhelyek vizsgálatát is elvégzik. A somogyi 66 természetes fürdőhelyből 64 a Balatonon van, plusz a barcsi szabadstrand és a Deseda. Jelenleg 99 medencés somogyi közfürdő működik, ebből 38 gyógyhatású, ezeket is ellenőrzik. Szakemberek szerint már csak egy emberöltönyi vize van az emberiségnek, és bár hazánk adottságai jók, de gyakran felelőtlenül gazdálkodunk a vízzel, beszélt erről Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Önkormányzat és a drávai vízgazdálkodási tanács alelnökeként. 

Olaj helyett víz a kincs

A vízügyi szakemberek célja az egyensúly teremtése, mert a vízből tartalékolni kell, ne pazaroljunk. Többfunkciós tározókat kell építeni, amelyekből öntözni is lehet, hangsúlyozta Váradi Nelli, a Magyar Hidrológiai Társaság somogyi szervezetének elnöke, és a vízügy kaposvári szakaszmérnökségének vezetője. A XX. század kincse a kőolaj volt, a XXI. századé a víz lesz, de a víznek az olajjal szemben nincs alternatívája, jelentette ki Bencs Zoltán, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Összesen 260 vízgyűjtő terület érint több országot, ez a világ területének fele. A Bárdi patak 35 tavat táplál, és a legfelső tógazda van a legjobb, a legalsó a legnehezebb helyzetben, hozta fel a példát. A konferencián a magyar agrárium és a Deseda ugyanúgy szóba került, mint az, hogy Ghánában építik a világ legnagyobb mesterséges tavát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában