Gyász

2024.03.22. 06:06

Elhunyt dr. Gyenesei István

Meghalt dr. Gyenesei István, volt önkormányzati miniszter, megyei közgyűlési elnök, a Somogyért Egyesület alapítója, aki számtalan győzelem után életének 76. évében most először alulmaradt a gyilkos kórral való küzdelemben. Nyugodjék békében! 

Gyenesei István, önkormányzati és civil politikusként, sportvezetőként, közösség-és pálinkateremtőként országosan ismert, elismert szakemberként odaadással végezte mindvégig munkáját. A Kaposváron 1948. 04.01-én született mérnök- közgazdász a Gödöllői Agrártudományi Egyetem 1972-ben szerzett diplomát, mezőgazdaság-tudományi doktorává 1982-ben avatták. Pálinkamesteri szakmérnök végzettségét a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte 2014-ben. Önkormányzati, sport és turisztikai miniszterként két évig dolgozott (2008-2009), országgyűlési képviselőként egy cikluson át (2006-2010) képviselte Somogy megyét a Parlamentben. 17 évig volt a Somogy Megyei Tanács, majd az Önkormányzat elnöke (1986 -1994), (1998-2006). 1985 óta, 39. éven át megszakítás nélkül tagja volt Somogy Vármegye (Megye) választott testületének. 1994 május 25-én megalapította a Somogyért Egyesületet, amelynek halálig volt az elnöke. 

Gyenesei István családjában első generációs értelmiségi. Mind apai, mind anyai ágon somogyi gyökerekkel, iparos, iskolázott középparaszt és állami tisztviselő ősökkel. 1970-ben kötött házasságot Horváth Judittal (1951-2013), akivel még az általános iskolában ismerkedtek meg. Házasságuk feleségének haláláig tartott. Három gyermekük (Anita, István, Leila) született. 2018-ban kötött újra házasságot Kaszás Hajnalkával.


Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke és Gelencsér Attila országgyűlési képviselő is megrendülten köszönt el politikustársától 

 

Az országban egyedülállóan, négy ciklusban, tizenhét évig volt Somogy megye közgyűlésének, eredményes lobbistaként ismert választott vezetője. Az általa irányított testületek munkája országos figyelmet kapott. A rendszerváltás után kezdeményező és ötletadó szerepet vállalt olyan jelképek és programok létrehozásában, mint a megyecímer elfogadtatása, általánossá tétele, a megyenapok és az emberi kapcsolatokat, közösségi kultúrát erősítő színvonalas nagyrendezvények szervezése. A megyéhez való kötődés jelképeként minden település megkapta a megyecímert és egy megyezászlót, melyet a községek és városok helyi ünnepségein vehettek át. 227 helyre személyesen vitte el és adta át a relikviákat. Mai napig tartó hagyománnyá tette a „Megyebor” választást, amelyre 1999-ben került sor első ízben.

Gyenesei István nagypolitikai szerepvállalása után a pálinkafőzés nagymesterévé vált. A párlatkészítés fortélyairól mindig örömmel osztotta meg a gondolatait. Nedűid szívesen kortyolták nem csak Somogyban, az országhatáron túl is.

 

2006. április 22-én az ország egyetlen, civil szervezeti jelöltként megválasztott képviselőként került a Parlamentbe. A Somogyért Egyesület színeiben már az első fordulóban is a legtöbb szavazatot kapta, majd a második fordulóban 57,8 %-os támogatottsággal egyéni Országgyűlési képviselőnek választották Somogy megye 6. számú választókerületében, Dél-Somogyban. A parlamentben 2006-2008-ban a sport albizottság elnöki tisztét töltötte be.

Később a kormányba független képviselőként került,.2008. május 15-én, lett a sportért, a turizmusért és a katasztrófavédelemért is felelős önkormányzati miniszter. A rendszerváltás óta az egyetlen, akit független képviselők közül kértek fel miniszteri tisztségre. Az őszödi beszéd és az azt követő kormányválság után a Bajnai-kormányban nem vállalt tisztséget. 2010-ben ugyan visszavonult a nagypolitikából, de azóta is folyamatosan tagja volt a 17, majd 15 tagra zsugorodott megyei közgyűlésnek.
 

Sokan a példáját követve kezdetek minőségi pálinkafőzésbe otthon.

Pályafutása során számos elismerést, kitüntetést kapott. Többek között: Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója (1980), Munka Érdemrend arany fokozata (1981), a Magyar Népköztársaság Csillagrendje (1989), a megyei önkormányzat a Somogyért kitüntető cím (1995) mellé megyecímeres arany pecsétgyűrűt adományoztak számára. 2000-ben a Honvédelemért miniszteri kitüntetés első fokozatát; 2005-ben az ’56-os Szövetség Pro Fidelia érdemrendjét, valamint a Magyar Vadászok Országos Szövetségétől a Szt. Hubertus Kereszt arany fokozatát kapta. 2006-ban egyaránt átvehette a Gyermekekért díjat és az Idősekért díjat, valamint a Magyar Polgárőr Szövetség Érdemrendjét. 9 A kitüntetések mellett „Somogyország” öt települése (Nagyatád, Segesd, Háromfa, Bodrog, Edde) választotta díszpolgárának. 

 

 

Gyenesei István jobb karján nagyjából egy évvel ezelőtt, 2023 tavaszán diagnosztizáltak rosszindulatú elváltozást. A politikus közösségi oldalán mindvégig beszámolt a gyilkos kórral vívott csatájáról. Karját amputálni kellett, de a beavatkozás után hat nappal újra munkába állt, s részt vett a vármegyét érintő kérdéseket tárgyaló rendkívüli közgyűlésen. A rendkívüli jó eredmények ellenére betegsége tavaly év végén súlyosbodott, állapotáról úgy nyilatkozott: minden nap küzdenie kell a fáradsággal, a kórral. Mindezek ellenére januárban újra elnökévé választotta a Somogyért Egyesület az idén január végén, s társaival együtt megkezdték a felkészülést a közelgő önkormányzati választásokra. Gyenesei István halálhírét felesége osztotta meg a közösségi médiában csütörtökön későn este.

 

Így búcsúzott a Somogy Vármegyei Kormányhivatal, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő és Szita Kátoly, Kaposvár polgármestere:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában