Mobilposta

2024.03.02. 11:26

Ha levél, ha csekk, húsz percük marad mindenre Kiskorpádon

Először bezárt a postahivatal Kiskorpádon, majd egy ideig a helyi boltban működött, ám hétfő óta már mobilpostás járja a falut. A helyieknek délelőttönként mindössze 20 percük van arra, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásokat az önkormányzat parkolójában.

Góz Lilla

Tíz óra előtt néhány perccel gördült be a posta autója a kiskorpádi önkormányzat parkolójába csütörtökön. Tucatnyian álltak sorba, hogy ügyeiket intézzék. 

– Készpénzt szeretnék levenni, de még nem tudom, hogy megoldható-e. Tíz órától van 20 percünk ügyet intézni, szerencsére ma pont nem dolgozom, azért tudok itt lenni – mondta el Ponikfor Donát
Kovács Mihály Budapesten dolgozott és a falubeliektől értesült hétfő délután, hogy keddtől mobilposta lesz csak a településen. – Ügyvédként dolgozom és határidőim vannak, teljesen abszurd, hogy rohangálni kell, mint pók a falon, hogy megkapjam a hivatalos értesítéseket – mondta a férfi. A postás mindenkit tájékoztatott, hogy az ajánlott leveleket és a csomagokat is nála tudják átvenni. 
– Ne rám haragudjanak, csak a munkámat végzem, még nyolc településem vissza van – próbálta nyugtatni a kedélyeket a posta alkalmazottja. 

Ahogy korábban beszámoltunk róla, 2020 januárjában a kiskorpádi posta épületének tulajdonosa felmondta az ingatlanbérleti szerződést. Az önkormányzatnak két lehetősége maradt: megvásárolja az ingatlant vagy máshol alakítják ki a hivatalt. Pályázati forrás segítségével sikerült megvásárolniuk az épületet, majd nem sokkal később a Magyar Posta azt közölte, hogy az ezer fő alatti településeken nem lesz postahivatal, hanem postapartnerként működik a szolgáltatás. Így a helyi boltba került át a posta, egészen ennek a hétnek az elejéig. 

Fotók: Lang Róbert

– Hétfőn kaptam az értesítést, hogy keddtől mobilposta lesz a településen és tíz órától 20 perce van a falubelieknek az ügyintézésre. Szerintem ez nem megoldás – húzta alá Szilvási Anita polgármester. Egy helyi vállalkozó lehetett volna postapartner, de a feltételek nem voltak ideálisak. – Ezért úgy döntöttünk, kérjük a vezetőséget, hogy az önkormányzat épületében működhessen a postahivatal, de még nem kaptunk választ, hogy ez lehetséges-e és mikortól működhet – jegyezte meg a polgármester. 

Akkor lesz újra nyitva a posta, ha találnak új partnert 

Megkeresésünkre a Magyar Posta Zrt. azt közölte: Somogyban jelenleg 109 működő posta van. Társaságuk nem tervez postamegszüntetéseket, ugyanakkor előfordulhatnak olyan egyedi helyzetek, mint például a kiskorpádi, hogy a postának helyet adó ingatlant bérbeadó felmondja a bérleti szerződést. Ezért kellett üzemeltetési módot váltani. Február 27-től Kiskorpádon mobilpostával látják el a postai szolgáltatásokat. Közölték, hogy amennyiben a lakosság igényli, az igénybe vehető postai szolgáltatások köre postapartnerségen keresztül bővíthető. Az új postapartneri program lehetőséget teremt a helyiek számára, hogy a postai szolgáltatások továbbra is helyben legyenek elérhetők. Azt írták: a kiskorpádi posta postapartnerként nyújtott postai szolgáltatást, így a megszűnéssel kapcsolatosan bővebb információ miatt őket kell keresni. Ám a helyi üzemeltető boltos nem kívánt nyilatkozni az ügyben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában