Jegyzet

2024.03.17. 05:56

Hazai szó

Koszorus Rita

Nem kell túl sokat gondolkodni, ha azt keressük, melyek azok a tulajdonságok, amelyekről felismerjük honfitársainkat a világ bármely pontján. Kollégáim már minden bizonnyal unják történeteimet a rövid ideig tartó németországi életemről. Ez a pár év azonban nagyon tanulságos volt számomra. Amikor az ember napi 12 órában nem szólalhat meg a saját anyanyelvén, akkor igazi mentális felüdülést jelent, ha végre meghall egy cifra magyar káromkodást az étterem sarkából. Persze csúnyán beszélni nem szép dolog, de azt kevesen tudják, hogy ez is az intelligencia jele. Egy 2015-ös tanulmány szerint ugyanis azok képesek hosszan és választékosan káromkodni, akiknek a szókincse gazdag. Egy 2019-es kutatás szerint az átlag brit munkavállaló naponta 11 csúnya szót hall a munkahelyén. Jó okunk van feltételezni, hogy egy átlag magyar munkavállaló ennek sokszorosával találkozik, ismerve édes anyanyelvünk sokszínűségét. 

Bármennyire is igyekszünk odafigyelni az egészségünkre, mára versenyfutássá vált az élet és sokszor épp az marad el, amire a legnagyobb szükségünk lenne: a feszültség levezetése. Ha ez más módon nem sikerül, akkor a célt – jobb híján – elérhetjük egy jól elkerített, cifra káromkodással. A jelenség nemzetközi, a kivitelezés azonban nemzetenként erősen eltérő. S ha másból talán nem is egyértelmű, káromkodásaink cifraságából biztosak lehetünk benne: gondolkodó nép a magyar. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában