Nyitás

2024.03.30. 14:00

Húsvéti szezonstart: aki tudott, kinyitott

Már hetekkel a húsvéti ünnepek előtt megkezdték a felkészülést a Balaton-parti önkormányzatok és szolgáltatók a húsvéti hosszú hétvégére. A vállalkozók többsége már előszezonra is telt házat vár.

Koszorus Rita

Kedden elkezdték rendbe tenni a zöldterületeket Balatonlellén, a szabadstrandon minden feladattal végeztek a városüzemeltetés munkatársai. – A mostani tavaszi munkák mellett megkezdtük a leromlott állagú medence felújítását a Napfénystrandon, amit a terveink szerint nyárra már használhatnak a vendégek – mondta kérdésünkre Kenéz István polgármester. 
Ottjártunkkor éppen a teraszon található asztalokat takarították a szintén lellei Sekli étterem és panzió teraszán. A nyitásra készültek. 
– Igyekszünk a szezont meghosszabbítani, úgyhogy az idén egy hónappal korábban nyitunk a szokásosnál, nagypéntektől várjuk a vendégeket. Már most telt ház van, és reméljük, hogy ez megmarad egész áprilisban – mondta Papp Réka értékesítési vezető. 


A tavaszi szünet és a húsvét öt-hatszoros forgalomnövekedést hoz a Balatonhoz a Balatoni Turizmusszövetség szerint


– A magyarok leginkább apartmanban, vendégházban és 4 csillagos hotelben töltik ezt az időszakot. Mindezt egyre jobban igyekeznek kihasználni a programgazdák is. Az idén már több mint ötven olyan rendezvényt szerveznek a balatoni régió települései, amelyek miatt érdemes elindulniuk a turistáknak. Az eseményeken számos meghökkentő, kreatív megoldással is találkozhatnak a vendégek. Jó példa erre Siófok, ahol 15 méter hosszú szendviccsel várják a turistákat – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. A turisták már napokkal korábban megjelentek a tónál. Többen sétáltak a parton vagy a kikötőben hét közben is. 
– Éppen éttermet keresek az ebédhez – mondta egy székesfehérvári asszony. Rendszeresen járunk a Balatonra, s úgy látom, hogy az elmúlt évtizedekben kevésbé fejlődött az infrastruktúra. Míg az északi parton sokkal jobban kiépítettek a szolgáltatások. 
– Egy éve költöztem a Balatonhoz Pécsről, kíváncsi voltam, hogy milyen itt élni életvitelszerűen. Úgy láttam, hogy már március 15-én sokan voltak a Balatonnál, és szerintem egyre többen vágynak ide, úgyhogy van élet a Balatonnál télen-nyáron – osztotta meg velünk tavaszi sétája közben Kiss Marianna
Fotó: Németh Levente

 

Futva is lehet ünnepelni, ha akarjuk


A Balatonnál egyre több sportos, egészséges életmódot hirdető esemény várja a turistákat ezekben a napokban, hívta fel a figyelmet a Balatoni Turizmus Szövetség a húsvétra kiadott tájékoztatójában. 
– Ezekre az eseményekre nem csak a profi vagy heti rendszerességgel sokat készülő sportolókat, de azokat a családokat is várják, akik azt is meg szeretnék tanítani gyermekeiknek, hogy a rengeteg csoki és sonkaevésen túl is van mit csinálni húsvétkor – fogalmazott Fekete Tamás, a szövetség alelnöke. A legnagyobb ilyet a déli parton, Siófokon szervezik meg, ahová több ezer gyermeket és szülőt várnak húsvétkor. A Nyuladalom elnevezésű programon nyúlderbi, bűvészshow, tojásfadíszítés, tánciskolák előadásai, teszi felejthetetlenné az eseményt. Húsvétvasárnap hetedik alkalommal rajtol el a Balatuning Egyesület Tojás- és Nyúlfutama a Fő térről. Az 1600 méteres távot a legkisebbek kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával is teljesíthetik. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában