Munkaügy

2024.03.04. 11:30

Munkaügy: Magától is óvni kell a dolgozót néha

Márciustól a munkaügyi bírság legkisebb összege 150 ezer forint lesz, a nagyobb cégeket akár 25 millió forintra is büntethetik. Somogyban 2023-ban 53 alkalommal 26,6 millió forintra büntették a társaságokat. A legproblémásabb az építő-, illetve a feldolgozóipar.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– A hatóság Somogyban 2022-ben 102 esetben összesen 27,3 millió forint, míg 2023-ban 149 esetben 59,1 millió forint munkaügyi bírságot szabott ki – közölte a somogyi kormányhivatal. – Legtöbbször a jogviszony-létesítéssel kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása és a munkaidő-nyilvántartás hiánya, hiányossága volt kifogásolható. A szabálysértés leginkább az építőiparra volt jellemző. 

 

Rengeteg szabály van érvényben


– Rengeteg szabály van érvényben, cégünk egy munkavédelmi koordinátort alkalmaz – mondta Jezerniczky Zoltán, a kaposvári Méje Kft. ügyvezető igazgatója. – Minden építkezés előtt munka- és balesetvédelmi megbeszélést tartunk a dolgozóknak, legutóbb egy hete volt Bányán, ahol egy támfalat építünk. Azon segédmunkások és gépkezelők is részt vettek. 

A cég – az alvállalkozókon keresztül – jelenleg öt helyszínen nagyjából 30 munkásnak biztosít megélhetést, saját munkatársukat az utóbbi időben nem érte baleset. 

Jezerniczky Zoltán hangsúlyozta: sajnos, nehezen kivédhető a baj, sok veszély, kockázat van az építőiparban. 
– Tavaly négy könnyű sérüléses balesetünk volt, idén még egy sem – mondta Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. tulajdonosa. – Ezeket az eseteket általában figyelmetlenség okozza, de abból is lehet baj, hogy egyes dolgozók nem használták a munkavédelmi eszközt. Az egyik munkatársunk azért vágta el a kezét, mert nem vette fel a védőkesztyűt. 
A nagyatádi vállalkozásnál főállású munkavédelmi szakembert alkalmaznak, aki folyamatosan figyelemmel követi a jogszabályi változásokat, és a munkatársak oktatásáról is gondoskodik. 
 
Fotó: Lang Róbert

 

Milliós bírság 


Márciustól a munkaügyi bírság legkisebb összege 150 ezer forint lesz, a plafon pedig akár 25 millió forint is lehet azoknál a foglalkoztatóknál, ahol az ellenőrzés megkezdésekor több mint 249-en dolgoznak. A módosítás célja, hogy a legalapvetőbb munkajogi szabályok megsértésének szankcionálása arányos visszatartó erőt jelentsen a jogsértő foglalkoztatók számára. 
A kormányhivatal adatai szerint Somogyban 2022-ben 40 esetben 14,1 millió forint, míg 2023-ban 53 alkalommal 26,6 millió forint összegben szabott ki munkavédelmi bírságot a hatóság. Ebből a szempontból az építő- és a feldolgozóipar volt a legproblémásabb. Biztonsági berendezések és egyéni védőeszközök hiánya, az egyéni védőeszközök működőképtelensége, a kockázatértékelés továbbá az orvosi alkalmassági vélemény hiánya, valamint elégtelen munkaszervezés: ezek voltak a jellemző szabálytalanságok. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában