Levéltár

2024.03.31. 07:00

Mintát adtunk a választásokkal

Az 1848/49-es országgyűlési választások képviselőiről és választóiról szólt a levéltári esték március végi előadása a MNL Somogy Vármegyei Levéltárában.

Kovács Gábor László

Gálné Jáger Márta, nyugalmazott főlevéltáros és igazgatóhelyettes a helyi és az országos levéltárban kutatott, valamint az Országos Széchenyi Könyvtár dokumentációja alapján gyűjtötte össze a választások iratanyagát, hogy számvetést készítsen. 
– Azért fontos a téma, mert ma azt hisszük, hogy a polgári átalakulás egyszerűen, átmenet nélkül történt, de ez Somogyban sem így volt – mondta a kutató. – Törvényekkel próbálták elérni. Nem volt véletlen, hogy a reformkor időszakában az ország nagyjai, földbirtokosai és köznemesei a haza és haladás jelszavát hirdették meg az ország nehéz helyzete miatt. Az osztrákok németesítő törekvéseivel szemben védeni kellett a nemzeti függetlenségünket, ezt jelentette a haza, a haladás pedig a polgári átalakulás ügyét, mert a nyugathoz képest jócskán le voltunk maradva. A 48-as törvények egy része csak átmeneti jellegű volt, mert rövid idő alatt csak a legfontosabb törvényeket tudták meghozni. 

 

A választást továbbra is cenzushoz, vagyis vagyonhoz, földtulajdonhoz vagy pénzhez kötötték


Az 1848-as ötödik törvény, a választójogi törvény azonban olyan jól sikerült, hogy minden korabeli európai törvényt felülmúlt a jelentősége és a modern­sége, emelte ki az előadó. Arról nevezetes, hogy a választópolgárok jogosultságát illetően még Angliát is meghaladtuk 7-8 százalékos létszámmal, mert ott ez idő tájt a szigetországban mindössze 5 százalékos volt a választásra jogosultak köre. A választást továbbra is cenzushoz, vagyis vagyonhoz, földtulajdonhoz vagy pénzhez kötötték, de kibővült a választók köre. Nők nem, de minden 20 év feletti, cenzussal rendelkező férfi szavazhatott, köztük az értelmiségi pályán dolgozók is, őket az alkotmány sáncaiba beemelték. 
Madarász László és Nosz­lopy Gáspár nevével is találkozhatunk a somogyi jelöltek nevei között. Somogyban 8 választókerület volt, de nem voltak azonosak a járási székhelyekkel. Egyedül csak a tabiban nem mentek simán a választások, ahol Madarász László is indult, mert ott a választási küzdelem némi káosszal járt. Ezért Madarász le is mondott, inkább máshol választatta meg magát, így Tabon pótválasztást kellett tartani. Somogy ekkoriban az ország 10. legnépesebb vármegyéje volt. 
 


Fotó: MNL Somogy M. L. /Fb.



 

Félidejéhez érkezett a levéltári esték előadássorozat tavaszi etapja húsvét hetében. Még két előadás van hátra a havi egy alkalomból a MNL Somogy Vármegyei Levéltárában. 


A tettek és nem a szavak számítanak – erre a gondolatra építi fel április 24-ei előadását Simonné Pallós Piroska nyugalmazott egyetemi docens, aki a somogyi elit, benne a vármegyei arisztokrácia történetét kutatta a XVIII. század végétől a XX. század közepéig. 


Május 30-án Bertalan Péter, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársa a szocializmus időszakában működő somogyi hadiüzemekről beszél majd. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában