Jegyzet

2024.03.02. 08:00

Védett adataink

Barkóczy László

Nem csak a somogyi cégek, de talán a világ összes vállalkozása küzd azzal, hogy digitális biztonságát megteremtse, vagy megtartsa. Nekünk, egyszerű felhasználóknak sem könnyű megvédenünk adatainkat a csalóktól, de a cégek, mint potenciális áldozatok, sokszor még nagyobb veszélyben vannak. Éppen a napokban röppent fel a hír, hogy egy hazánkban is aktívan jelenlévő multinacionális cégtől loptak el közel hatmilliárd forintot. Hatalmas szám ez, talán sokan még a hatos utáni nullák számát is elrontanánk. Mégis, az egyik pillanatban még megvolt a pénz, a következőben pedig már csak a hűlt helyét lelték meg a cég informatikusai. 

Az eset egyáltalán nem egyedi, a nagy összeg ellenére sem. A digitális technológia olyan gyorsan fejlődik, hogy szinte minden nap van valami, amit megtanulhatunk annak érdekében, hogy megvédjük adatainkat és pénzünket. Hatalmas üzlet ez jó- és rossz oldalon állóknak egyaránt, és úgy tűnik a közeljövőben egyik oldal sem kerekedik felül a másikon. Mert hiába a legmodernebb technológia, a legszigorúbb biztonsági előírások, azért a leggyengébb láncszem a digitális világban ugyanaz maradt: maga az ember. 

Év elején egy mesterséges intelligencia által generált videókonferenciával csaptak be egy távol-keleti banki alkalmazottat, aki szentül hitte – hiszen látta őket –, a főnökei utasították arra, hogy irgalmatlan sok pénzt utaljon ki a bankból lenyomozhatatlan számlákra. Mire kiderült, ők ilyet nem tettek, már mindegy is volt. 

Rá kell jönnünk, hogy a technológia elképesztő ütemű fejlődése mellett amit ma tanulunk, az holnapra elavul. Így szinte naponta kell új dolgokat elsajátítanunk, mert ha csak egyszer is lemaradunk, szinte biztos, hogy áldozatokká válunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában