Fotók

2024.04.04. 17:20

Az új óvodát ünnepelt Kaposfő, ahol folyamatosan nő a gyereklétszám

Átadták a kaposfői Napsugár Óvoda és Mini Bölcsődét csütörtökön. Az új épületet több mint 400 millió forintból építették fel a település központjában. A hetven kisgyerek várhatóan heteken belül birtokba veheti az új intézményt.

Marosi Gábor

Régi, kicsi és korszerűtlen volt már a kaposfői óvoda épülete, ezért is döntöttek úgy évekkel ezelőtt, hogy újat építenek a faluban. A beruházás azonban nem volt zökkenőmentes. Geisztné Ábel Melinda, Kaposfő polgármestere elmondta, még 2016-ban a Terület- és Településfejlesztés Operatív Programban 126 millió forintot nyert az önkormányzat az építkezésre. Az anyagárak azonban megemelkedtek, ezért ráemelést kellett kérni. Egyszer kaptak 224 milliót, majd tavaly év végén újabb 22 millió forintot. Ezekkel a kiegészítésekkel az eredetileg 150 millió forintos beruházás a kivitelezés végére elérte a 401 millió forintot.

Az 500 négyzetméteres épületben három óvodai csoportot alakítottak ki, ahol szobánként 30 gyereknek tudnak helyet biztosítani. Jelenleg 70 fiatal jár az óvodába. Egycsoportos minibölcsődei szobát is építettek, ahol hét kisgyerek fér majd el. 

– Még mindig nagyon sok szülő hordja a gyerekét a városba, ezért azt szeretnénk elérni, ha minél többen ebbe az új, modern óvodába és bölcsődébe hoznák majd – emelte ki Geisztné Ábel Melinda. – A gyereklétszám folyamatosan növekszik a településen, mert az utóbbi időben nagyon sok kisgyermekes család költözött Kaposvárról ide. Azt szeretnénk, ha ők is a mi óvodai, bölcsődei dolgozóinkra bíznák gyermekeiket. Az elmúlt húsz év legfontosabb beruházása volt ez az új épület – hangsúlyozta a kaposfői polgármester.

Az átadó ünnepség több szülő is részt vett. Birkás Brigitta elmondta, össze sem lehet hasonlítani a régi óvodát az újjal, ezért is örül annak, hogy gyermeke még járhat a modern, jól felszerelt intézménybe. Hasonlóan vélekedett Székelyfi Borbála is. Az édesanya érdeklődésünkre elmondta, öt éves gyermeke csak pár hónapig élvezheti az új környezetet, a kisebb azonban még évekig.

Három új munkahelyet is létrehoztak 

Pám Miklósné, a kaposfői Napsugár Óvoda és Mini Bölcsőde igazgatója az ünnepségen kiemelte, a régi épület nagyon elavult már, ezért szükség volt arra, hogy a gyerekek a mai kor igényeinek megfelelő épületben fejlődhessenek. 

– Többcélú intézmény lettünk a mini bölcsődével, ami azért fontos, mert a fiatal édesanyák ránk bízhatják gyermekeiket és újra munkába állhatnak – hangsúlyozta Pám Miklósné. Az óvoda igazgatója hozzátette, családias légkörben, biztonságban és szeretetben tudják nevelni a gyerekeket. Az új bölcsődével pedig három új munkahelyet is létrehoztak. Huszti Gábor, a somogyi közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, az ilyen beruházásoknak népességmegtartó szerepe van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában