Egészséges Kaposvár

2024.04.21. 11:57

Félszáz vizsgálatot csinálhattunk gyorsan és ingyen a Kossuth téren

Kaposvárra érkezett Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja. A húsz méter hosszú szűrőkamionban félszáz vizsgálatot végeztek el.

Góz Lilla

Már reggel kilenc előtt több tucatnyian álltak sorban a kaposvári Kossuth téren, hogy kipróbálhassák azt a szűrőbuszt, ahol ingyenes vizsgálatokon vehettek részt. Kovács Krisztina általános labor, valamint szem-és csontritkulásos vizsgálatot végeztetett el. 

 A labor holnap emailben lesz meg, de a többi eredmény most, egy átfogó képet kapok az állapotomról és nem kell erre hónapokat várni 

– mondta el a kaposvári nő. – Tizenöt éve zajlik hazánk népegészségügyi programja, amelynek célja, hogy kortól, lakhelytől, foglalkozástól függetlenül segítse az állampolgárok egészségügyi állapotának felmérését – mondta el köszöntőjében Dankovics Gergely, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának a programigazgatója.

Kaposvárra érkezett Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja. A húsz méter hosszú szűrőkamionban félszáz vizsgálatot végeztek el. 
Fotó: Muzslay Péter

A húsz méter hosszú szűrőkamiont a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökkel szerelték fel kormányzati és uniós forrás segítségével. – Ötven féle ingyenes vizsgálatra van lehetőség, mint például szemészetire, kardiológiaira vagy teljes testanalízisre is van lehetőség – sorolta Dankovics Gergely

A szűrőprogramon anatómiai bemutató, rendőrségi prevenciós programok és gondosóra regisztráció is várta az érdeklődőket.  

A hatvanöt év feletti magyar állampolgárok ingyenes jelzőkészüléket kapnak és otthonukban egy őrangyal vigyáz rájuk a kezükön vagy a nyakukban.

– mondta el Juhász Roland, a Gondosóra szakmai vezetője. 

Fotó: Muzslay Péter

0-24 órában egy gombnyomásra kérhetnek segítséget és készül egy applikáció is. – 2019-ben egyedülálló programot indított Kaposvár, amelyet se a koronavírus járvány, se a háború okozta energiaválság nem állított meg, tavaly megnyitott az Egészségpont a Polgárok házában – mondta el Kovács Zsófia, az Egészséges Kaposvár 2030 programirányítója. A város célja, hogy a szűrésekkel megelőzzék a betegségeket és mozgásra ösztönözzék a lakosokat egészségük érdekében. – Ha időben hírt kapunk, a baj megelőzhető, éljenek az ingyenes szűrések lehetőségével – tette hozzá Kovács Zsófia. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában