Nincs csere

2024.04.12. 20:00

Leszavazták a cserét: Fonyódé marad az Erzsébet-tábor melletti partszakasz

Mégsem cseréli el a fonyódligeti Erzsébet-tábor melletti partszakaszt a fonyódi önkormányzat három másik területért, erről csütörtöki rendkívüli ülésén döntött a képviselő-testület. A városvezetők nagy többsége leszavazta az ügyletet.

Sonline.hu

Fotó: Németh Levente

Még 2022-ben született egy szándéknyilatkozat a cseréről, amiről azóta többször is beszéltünk – mondta Erdei Barnabás alpolgármester érdeklődésünkre az ülést követően.

Úgy éreztük, hogy akkor vagyunk korrektek, ha döntést hozunk az üggyel kapcsolatban. A képviselő-testület számba vette a pozitívumokat és az ellenérveket a vízparti Erzsébet-tábor melletti ingatlan cseréjéről. Jómagam is nemmel szavaztam a cserére, mert nekünk a település egészét kell képviselnünk. Ebben az ingatlancserében pedig ugyan lett volna pozitívum, de mindent egybevetve számunkra ez nem kedvező

 – jelentette ki Erdei Barnabás.
Több mint egy hónapja írtunk róla, hogy a fonyódligeti gyerektábor tőszomszédságában lévő partszakaszt átadná Fonyód városa az államnak, és cserébe három másik értékes területet kapott volna a város. Az egyik egy vízparti telek, de szerepelt ezek között egy olyan külterületi ingatlan is, amely egy későbbi beruházás helyszíne lehetett volna, valamint egy másik, a közkedvelt fonyódi piac közelében, ami a piac bővítését szolgálhatta volna. Mindebből azonban a mostani döntés értelmében nem lesz semmi, azt viszont megtudtuk: a piac bővítése továbbra napirenden marad. 

A nyári idegenforgalmi időszakban 400 árus van jelen a piacon, az iparcikkes és használt árus részen nincs nagyobb igény, az élelmiszerpiacra viszont még tudnánk kiadni helyet. A bővítésre új lehetőségeket keresünk

 – mondta kérdésünkre Erdei Barnabás.
Az ügy heves érzelmeket váltott ki a településen élőkből, hiszen korábban a tábor üzemeltetője is úgy nyilatkozott, biztosnak látja az ingatlancserét. Ezek után szavazott nemmel a képviselő-testület csütörtökön a cserére.
A döntésről kérdeztük a tábort üzemeltető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt is. Az alábbi választ kaptuk:

Az Országgyűlés döntése lehetőséget ad arra, hogy a gyermekek számára védett és biztonságos környezetet teremtsünk. A képviselő-testület döntését az alapítvány nem kívánja kommentálni.

 

Óriási visszhang  

Habár az alapítvány korábban is használta a szóban forgó, amúgy szabadstrandként üzemelő partszakaszt a tábor közvetlen szomszédságában, annak híre, hogy teljesen lezárják a part ezen részét, ellen­érzéseket váltott ki. Korábban a lezárást azzal indokolta az alapítvány, hogy a gyerekek biztonsága érdekében van rá szükség, hiszen turnusonként 800 gyerek nyaral a fonyódligeti táborban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában