Az én történetem

2024.04.28. 08:36

Vissza az életbe...

Lőrincz Sándor

Az asztalról már leszedték az ünnepi terítéket, de egy kis bejg­lit hagytak még a gyerekeknek. A lány arról mesélt unokahúgának és -öccsének, mindjárt jön a Jézuska. Az áhítatot ajtódörömbölés szakította félbe. A falu elöljárói érkeztek Welkékhez. „Teréz és Jóska gyorsan kapja össze magát, munkára visszük őket!” – mondta egyikük. Hiába az értetlenség, hova kell menni éppen szenteste, néhány perc múltán a többi fiatallal együtt a Welk testvérek is beálltak a gyalogmenetbe. 
A kaposvári Terestyényi Adolfné volt e hamvas arcú szomajomi lány, aki 1944 karácsonyán egy boldogabb világról álmodott. Férjről, gyerekekről, s arról, hogy az ünnepek után újra felveheti munkáját a körjegyzőségen. 
– Hallottuk, hogy kényszermunkára szedik össze a sváb családok sarjait, de hiába voltak svábok a szüleim, mi mindenütt magyarul beszéltünk. Nem múlhatott el úgy március 15-e, hogy diákként ne szavaltam volna egy-egy Petőfi-verset az iskolában, és népszínművekben is játszottam – mesélte vagy másfél évtizede. 
Nagy hóban indultak a kaposi Baross laktanyába. Ide gyűjtötték az életerős férfiakat, nőket, köztük az állapotosokat is. Ételt nem kaptak – a rokonok juttattak be kisebb-nagyobb pakkokat –, mosakodni nem tudtak, fekhelyük földre hintett szalma volt. Üres ablakszemeken lesett be a didergős éjszaka. 
Két hét után orosz katonák vagonírozták be őket. Pécsre indultak. A kétségbeesés játszotta a főszerepet, ráadásul az őrök megkörnyékezték Terit, kit a falubeli fiúk védtek meg. Bajára tartván a mosdatlanság miatt felütötte fejét közöttük a rüh. Ő is meg akarta kapni, mert futótűzként terjedt a hír: jön az orvos, a kiszanált betegek hazaindulhatnak. Mély sebeket ejtett kézfején, egyik rühes társát arra kérte, dörzsölje a beteg felületre zsebkendőjét, majd adja át neki, hogy beboríthassa vele vérző sebeit. Hiába mesterkedett, a 23 éves leányt elkerülte a rüh. Ekkor egy égi hang fülébe súgta: indulj! 
– Hívtam Jóskát is, vegyüljünk a betegek közé, bátyám nem kockáztatott – fűzte tovább történetét. – Vittem magammal barátnőmet, Gazsó Bözsit is. Az őrök nem firtatták, mit keresünk a betegek között. Kifulladásig gyalogoltunk, az erdőből kiérve felraktak bennünket egy vagonba. Az ablakokon befújt a szél, a sarokban lévő vödör fölé görnyedve végeztük szükségünket. Férfiak, nők egy helyen… A Szekszárd felé tartó szerelvényen az orosz katonák estére már részegen kóvályogtak „bárisnyák” után kutatva. A fiúk batyubarikád mögé bújtatták a nőket. Villany nem égett, csak az elsuhanó tájak fényei villantak fel olykor. 
– Velem tehetnek bármit, de a kislányomat ne bántsák! – fakadt fel a sikoly a szomszéd kupéból. A katonák megerőszakolták őket, majd mindkettejüket kidobták a vonatból. Jajszavuk örök visszhang maradt Teri fülében. 
1945 kora tavaszának hajnala a kaposi állomáson érte. A szomajomi tejcsarnokosék fiától, Miha Jancsitól tudta meg: családja Szennán él. Welkné könnyezve ölelte magához a lányát, a fiát nem látta többé. Tífuszban halt meg, sírja ismeretlen. Teri férjhez ment Dolfihoz, egy somogyszobi család fess fiához; egy fiuk és egy lányuk született. Az asszony 12 éve az öröklét lakója, de története sok somogyi sváb passiója.  Üres ablakszemeken lesett be az éj.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában