Tünemény

2024.05.11. 09:47

Lilára festette az eget Somogy felett a Sarki fény

Ismét látható volt megyénkben is az aurora borealis vagyis a Sarki fény. Szerencsére sokan előkapták fényképezőgépüket, telefonjukat, hogy megörökítsék az égi tüneményt.

Koszorus Rita

Fotó: Schidru Péter

Fantasztikus lilás rózsaszínben pompázott péntek este az égbolt Somogy felett, köszönhetően a Sarki fénynek. A Badacsony Schidru Péter fonyódi fotós képein egészen új megvilágításba került hála az aurora borealisnak. 

Jól mutat együtt a Sarki fény és a Badacsony. 
Fotó: Schidru Péter

Idén már nem először színezte meg az éjszakai égboltot a Sarki fény, hiszen többször is beszámoltunk hasonló látványról. 

Korábban megkérdeztük a jelenségről Kolláth Zoltán csillagászt, egyetemi tanárt, aki elmondta: természetes folyamat eredménye, hogy látjuk a Sarki fényt a Balaton partján is. 

 Nagyjából 11 évente növekszik meg a napfoltszám és a napkitörések előfordulása, ilyenkor elektronok és protonok érik el a légkört. A részecskék ionizálódnak és gerjesztődnek, ezért egy rájuk jellemező színű fotont bocsátanak ki, ami a felfénylést okozza, magyarázta kérdésünkre Kolláth Zoltán kaposvári csillagász.

Szerencsére többen is megörökítették a nem mindennapi látványt, így például Balatonföldváron is lefotózták. 

A lenyűgöző látvány a Kishegyről is remekül látszott, ezt bizonyítják a Pócz Pincészet fotói a jelenségről.

A Sarki fény a Pócz Pincészetből, Balatonlelléről. 

De nem csak a Balatonon lehetett jól látni az Északi-Sarkkör közelében szinte általánosnak mondható jelenséget, hanem Kaposvár közelében is. Aki péntek este szemét az égboltra szegezte, a Desedán is láthatta a nem mindennapi csillagászati jelenséget. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában