Égi tünemény

2023.11.06. 16:15

Fénylő részecskék festették színesre az eget Somogyban

Majdnem húsz percen keresztül volt látható vasárnap este a sarki fény Somogyban is.

Koszorus Rita

Fotó: Kajetán Jácint

Többen megörökítették fotón és videón a nem mindennapi égi jelenséget, amelyet a Nap aktív tevékenysége  okozott. – Nagyjából 11 évente növekszik meg a napfoltszám és a napkitörések előfordulása, ilyenkor elektronok és protonok érik el a légkört. A részecskék ionizálódnak és gerjesztődnek, ezért egy rájuk jellemező színű fotont bocsátanak ki, ami a felfénylést okozza, magyarázta kérdésünkre Kolláth Zoltán kaposvári csillagász, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Fotó: Kajetán Jácint

A sarki fény színe attól függően alakul, hogy milyen gáz van jelen a részecskefelhőben. Kolláth Zoltán elmondta: a vasárnap esti bíborszínű fényt nitrogén okozhatta. 

Fotó: Kajetán Jácint

Idén ez már a második alkalom volt, hogy láthatóvá vált az aurora borealis Magyarországról, azonban a tavaszi észlelések során hazánkból nem volt annyira látványos a jelenség, mint most. 

Fotó: Schidru Péter

A Nap aktivitása még 2024-ig növekszik, amely várhatóan további a vasárnap estihez hasonló égi tüneményt eredményezhet, tette hozzá Kolláth Zoltán. Fantasztikus fotókat készített a jelenségről Kajetán Jácint és Schidru Péter Fonyódon. A képeken zöld és bíborszínben pompázik az égbolt, a horizonton pedig a fényekben úszó esti Badacsony képe látható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában