didergés

2017.10.11. 09:00

Nem jött a kéményseprő, nem mert befűteni az idős asszony

Nem jöttek hozzá a kéményseprők, emiatt nem mer befűteni otthonában egy idős balatonboglári asszony. Az esete kapcsán utánanéztük, hogyan indult az idei fűtési szezon a somogyi kéményseprőknél. 

Kovács Gábor

Bizony didergett az elmúlt napokban, ezt panaszolta a balatonboglári Jakubik Károlyné. Addig ugyanis nem mer befűteni, amíg a kéményseprők és a gázosok a fűtési szezon indulása előtt nem ellenőrzik a lakását. Az idén azonban még nem találkozott kéményseprővel.

– Tizenhét éve lakom Balatonbogláron, korábban ősz idején mindig jött a kéményseprő, átnézte a kéményemet, és csak utána érkezett meg a gázszerelő, hogy szintén megvizsgálja a fűtési rendszeremet – mondta a 82 éves hölgy. – Gázbojlerem, radiátoros gázfűtésem van. Rettegek a hidegtől, de attól is, hogy baleset érhet, ha nem ellenőrzik a kéményt és a kazánt. Félek, hogy nem találkozom kéményseprővel, mert lehet, hogy ők azt hiszik, egy nyugdíjasnak van elég ideje otthon ülni, azonban nekem is el kell mennem néha bevásárolni, vagy gyógyszerért.

Balatonbogláron október eleje és november vége között, a szombati napokon is végzik a kötelező sormunkát a kéményseprők, így ha valaki eddig még nem kapott értesítést, várhatóan a napokban fog kapni, közölte a felvetésre Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Hozzátette: nem szükséges megrendelni a szolgáltatást, a kéményseprő magától fog érkezni, hogy elvégezze ingyenesen a kémény ellenőrzését és ha kell, annak kitisztítását.

Somogy megyében minden lakossági kémény, vagyis közel 120 ezer égéstermék-elvezető ellenőrzését és tisztítását katasztrófavédelem kéményseprői végzik. A megyében 31 szakember foglalkozik kéménysepréssel.

Az ingyenes sormunka gyakorisága attól függ, milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha gázzal működő, vagy zárt égésterű fűtőeszközről van szó, akkor kétévente, minden egyéb esetben évente érkezik a kéményseprő. Szakmailag indokolt esetekben ennél gyakoribb ellenőrzést is előírhat a kéményseprő. Az ingyenes lakossági sormunka magában foglalja a kémény ellenőrzését, tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol van, ott a szén-monoxid-érzékelő berendezés ellenőrzését is.

A sormunka a kiértesítéssel kezdődik, ilyenkor a kéményseprők értesítést hagynak a postaládában arról, hogy mikor fognak érkezni. Az értesítést a megadott időpont előtt 15 nappal korábban juttatják el az ingatlanokba. Amennyiben a megadott időben a kéményseprő nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést a postaládában. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor egy újabb papírt hagy a postaládában. Ezen már az áll, hogy 30 napon belül egyeztetni kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető a kéményi ellenőrzése és tisztítása.

A sormunka tervezett időpontja havi bontásban az önkormányzatoknál, továbbá a kemenysepres.hu honlapon is elérhető. Akinek kérdése van a kéménysepréssel kapcsolatban, hívja a 1818-as ügyfélszolgálati számot, majd a 9-es és 1-es nyomógombbal érheti el a kéményseprési menüpontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában