A nemzet művésze

2017.11.10. 14:00

Csukás István: a műhelyben állandóan folyik a munka

A nemzet művésze lett Csukás István író, költő. A 81 éves Kossuth-díjas művész ezer szállal kötődik Balatonszárszóhoz, a fél életét ott tölti és mesefigurái, mint Süsü, Pom-Pom, vagy Mirr-Murr megelevenednek a róla elnevezett Balaton-parti színházban. A díjat a Pesti Vigadóban vette át Kiss Anna költővel és Dévényi Sándor építésszel.

Krausz Andrea

Budapest, 2016. április 2. A 80 éves Csukás István Kossuth-díjas magyar költõ, író 2016. március 29-én egy budapesti kávézóban, ahol interjút adott az MTI újságírójának. MTI Fotó: Balogh Zoltán

– Mindig is a nemzet művészének gondoltam magam és most ez a díj megerősítette bennem ezt az érzést. A díj nem csak rám hívta fel a figyelmet, hanem a műfajra is, vagyis a gyerekirodalomra, ami eddig alig került reflektorfénybe – mondta Csukás István a díjátadó után.

81 évesen is állandóan dolgozik, boldog embernek vallja magát, aki abból él, és azzal foglalkozik, amit szeret. Fővárosi és vidéki színházaktól is rendszeresen kap megrendeléseket, amelyeket boldogan teljesít. Többnyire gyermekdarabokról van szó, legutóbb pedig egy felnőtt darabra való felhívás is érkezett, de születendő művekről előre nem szokott beszélni.

– A műhely a fejemben van, ami azt jelenti, hogy bármit csinálok, bárhol járok-kelek, még álmomban is, a műhelyben állandóan folyik a munka. A folyamatnak van komolyabb része is, amikor az embernek le kell ülni az asztalhoz, a papír elé és meg kell írni, amit fejben megálmodott. Hála Istennek a fejemben is működik a műhely, és működik az íróasztalnál is – magyarázta szinte nevetve a művész.

A költészetet sosem hagyja el, költőként indult annak idején és már három összegyűjtött verses könyve jelent meg. – Két szárnyam van. Az egyik a költészet, a másik a mese. És szépen repülök. A versírás számomra a lélek fényűzése, tehát nem lehet határidőre írni, de most is összejön egy kötetre való – meséli a neves művész.

Csukás István azt vallja, hogy Somogy a tágabb második hazája, Balatonszárszó pedig a szűkebb. Két éve lett Somogyban az év embere, aminek nagyon örült, mert úgy tűnik, hogy befogadták. Szárszót pedig a sors ajándékának tekinti. – A fél életemet Pesten töltöm, a másik felét Szárszón, de nem fél szívvel, hanem teljes szívvel. Nagyon összenőttünk. Talán hencegés nélkül el lehet mondani, hiszen köztudott, hogy öt éve működik itt a Csukás Színház. Azért adtam a nevemet, mert arra gondoltam, hogy becsábítja a gyerekeket a színházba. Ez meg is történt, telt házzal megy, nagy siker lett a déli parton és az egész Balaton környékén. Balatonszárszót azért is szeretem, mert kétezer embert még be tud fogadni az ember a szívébe. Ezért is van, hogy mindenkinek köszönök, és mindenki fogadja a köszönésemet, otthon érzem magam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában