siker

2018.05.16. 10:36

Elhozta az ezüstöt a Helikonról a Paradox-csoport

A második helyet szerezte meg színjátszás kategóriában a Kaposvár Klebelsberg Középiskolai Kollégium Arany János Tehetséggondozó Programjában működő tehetség műhely az április végi Keszthelyi Helikon Ünnepségeken.

Barkóczy László

A 2007-ben alakult Ruchard Mária vezette Paradox-csoportnak nem ez az első díja, hisz ezt megelőzően is számos elismerésben részesültek különböző előadásaikkal.

A csoport tantermi dráma keretében ad elő produkciókat, melyek azonban nem csak a termen belül állják meg helyüket. Az adott előadás mindig a célzott korosztály számára fontos kérdéseket vet fel, és feldolgozó beszélgetés vagy foglalkozás társul hozzá, ebben is különbözve a színjátszó műhelytől. A diákokat csak olyan produkcióval lehet megszólítani, – véli a csoport vezetője – amelyről úgy érzik, közük lehet hozzá, mert a problémáikat olyan nyelven fogalmazza meg, amely számukra ismerős.

A tabuk feszegetésével ezek a produkciók jó szolgálatot tehetnek azoknak az iskoláknak, tanároknak, akik ugyan szeretnének beszélni a diákjaikkal ezekről a témákról, de nem tudják, miként kezdjenek hozzá. Feltételezhetően minden közösségben van olyan fiatal, akit akár közvetlenül vagy áttételes tapasztalat révén érint az előadás fókuszában álló jelenség, amiről nemcsak a társak előtt beszélni, de még nyilvánosságban hallgatni is fájdalmas lehet. Ebből következően feltétel az interaktivitás, amely az előadáson belül éppen úgy megnyilvánulhat, mint az azt kísérő foglalkozásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában