Biennálé

2018.05.07. 20:00

Felejthetetlen emlék – színházzá válik egy hétre Kaposvár

Egy héten át különböző gyermekszínházi darabokkal várják a kicsiket Kaposváron, kezdetét vette ugyanis a kilencedik Assitej Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé a Csiky Gergely Színház és a Assitej Magyar Központ rendezésében.

Koszorus Rita

Kézen fogva, izgatottan érkeztek a kisiskolások a kilencedik Kaposvári Assitej Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennáléra. A kicsik a Pinokkió című darabra vártak. Sokaknak már nem újdonság a színházi élmény, hiszen a legtöbb általános iskolában rendszeresen szerveznek ilyen közös programokat. Így van ez a Látrányi Fekete István Általános Iskolában is, ahonnan pályázati úton érkezett 84 diák a kulturális programra.

– Nagyon várom az előadást, mert gyakran járok színházba – mondta Bíró Bence Ferenc. – Ez sokkal jobb, mint megnézni egy filmet, mert itt élőben zajlanak az események.

Ezért persze mindent meg is tesznek a színészek, tudtuk meg a Budaörsi Latinovits Színház színészétől Ódor Kristóftól. – A gyerekeknek, ha nem tetszik valami, akkor annak hangot is adnak, de ha tetszik, akkor is – mondta a darabban a rókát alakító színész. – Ilyen szempontból egy nagyon őszinte közönségnek játszunk, de játékban ugyanannyira kihívás, mint felnőtteknek játszani.

A Pinokkió című darabot Lukáts Andor rendezte. A darab érdekessége, hogy közel negyven évvel ezelőtt Kaposváron Ascher Tamás vitte színre a klasszikus történetet, s abban Lukáts Andor játszotta a róka szerepét.

Ezen az előadáson kívül 34 különböző darab várja az érdeklődőket, s a színpadra vitt történeteket nem csak ráömlesztik a gyerekekre. Novák János, a szervező Assitej Magyar Központ elnöke kiemelte: korcsoportokra bontva kínálják a színházi élményt. – Másképp kell játszani a legkisebbeknek, másképp kell játszani a gyerekeknek és másképpen az ifjaknak. A biennálé egyik eredménye, hogy megerősödött színház nevelési tevékenység. Ma már nem kell rábeszélni a színházigazgatókat, hogy az ifjúságnak külön programokat kínáljanak, illesszék be ezeket a saját programjukba.

Közös élmény, felejthetetlen emlék

Fülöp Péter, megbízott igazgató kiemelte: az Assitej Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé programja az ország legszínvonalasabbja. – Ez fontos számunkra, hiszen kiemelt missziónk a fiatal korosztályt behozni a színházba – mondta Fülöp Péter. – Ha most nekünk ez nem sikerül, akkor a következő évtizedekben ki fognak ürülni a színházaink.

– A színházi élmény semmihez sem hasonlítható – tette hozzá Novák János. – Ez egy minőségi együttlét, amely az emberi minőségünket javítja.

Családi élmények az utcán

Gólyalábasok, bábszínház, mesemondók lepik el csütörtökön és pénteken a kaposvári Európa Parkot. Pályi János szervezi a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé utcaprogramjait. Elmondta: színvonalas szórakozásra számíthatnak a kilátogatók. – Ez a fesztivál ablak a város felé, amelyet szeretnénk minél szélesebbre tárni. Így megtudja az ország, hogy Kaposváron minőségi gyermekszínházi programok várják az érdeklődőket.

Az idén először ingyenes applikáció segítségével böngészhetőek a biennálé programjai, amely a rendezvény Facebook-oldalán elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában